Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Dzień Baniek Mydlanych ze Smokiem Edziem i Dzień Kolorów Bełchatów 2024, ZDJĘCIA

Dzień Baniek Mydlanych ze Smokiem Edziem i Dzień Kolorów Bełchatów 2024, ZDJĘCIA

Niespokojnie w Kielcach. Siedem zastępów straży ruszyło gasić pożar

Niespokojnie w Kielcach. Siedem zastępów straży ruszyło gasić pożar

Polecamy

Mecz prawdy w Grudziądzu. ZOOLeszcz GKM kontra Unia Leszno. Znamy składy!

Mecz prawdy w Grudziądzu. ZOOLeszcz GKM kontra Unia Leszno. Znamy składy!

Oceniamy kwietniową kondycję złotego. Mamy prognozę ekspertów na maj

Oceniamy kwietniową kondycję złotego. Mamy prognozę ekspertów na maj

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody

Z nim już zawsze będziesz wiedzieć ile wypić wody. Wykorzystaj kalkulator picia wody