Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zgnilizna i pleśń są w promocji

Justyna Wojciechowska-Narloch
Owoce cytrusowe - nim trafią do naszych domów, muszą przebyć długą drogę kontroli jakości
Owoce cytrusowe - nim trafią do naszych domów, muszą przebyć długą drogę kontroli jakości Grzegorz Olkowski
Zaczyna się sezon na owoce cytrusowe. Dobra wiadomość jest taka, że bardzo potaniały. Zła, że ich jakość pozostawia wiele do życzenia.

Nasi Czytelnicy masowo skarżą się na mandarynki sprzedawane w toruńskich sklepach. Ceny bywają bardzo atrakcyjne - nawet 2,99 zł za kilogram owoców - ale nie zawsze nadają się do spożycia.

- W jednym z hipermarketów mandarynki wystawiono w kartonach. Ludzie w nich przebierali, bo nie można było wziąć jak leci - opowiada pani Krystyna ze Skarpy. - Wśród zdrowych owoców były też spleśniałe i zgniłe. Niektóre były tak miękkie, że palce się w nie zapadały.

Czytaj też: Zatrucie czadem. Dwie osoby w szpitalu

Niedopuszczalna maź
Jak się okazuje, są przepisy dopuszczają wyłącznie od 1 do 2 proc. produktów z objawami zepsucia, w zależności od klasy jakości. Rachunek jest więc prosty. W skrzynce, w której jest sto mandarynek, najwyżej dwie mogą być niedobre. Czytelnicy mówią, że często bywa odwrotnie.

- Widziałam, jak ludzie dosłownie grzebali w zgniłych mandarynkach, żeby wybrać z tej mazi coś, co nadaje się do użytku. To naprawdę jest skandal - dodaje pani Krystyna.

O opinię w tej sprawie zapytaliśmy sanepid.

- Wszystkich przedsiębiorców działających w sektorze spożywczym obowiązują określone przepisy i procedury. Podmiot wprowadzający do obrotu artykuły żywnościowe (szczególnie łatwo psujące się) jest zobowiązany do weryfikacji ich jakości. Sprzedaż artykułów spożywczych niespełniających kryteriów jakościowych jest niedopuszczalna - usłyszeliśmy od Hanny Wolskiej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Toruniu.

Trzeba zgłaszać

W sanepidzie podkreślają, że jego pracownicy w trakcie kontroli sanitarnych przeprowadzanych w sklepach spożywczych szczególną uwagę zwracają na właściwy stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń, urządzeń i sprzętu, na właściwą jakość wprowadzanych do obrotu produktów spożywczych oraz ich warunki przechowywania (szczególnie artykułów spożywczych łatwo psujących się). Ważna jest też sama higiena sprzedaży artykułów spożywczych.

Przeczytaj także: Z pasją do starych motorowerów

- Każdy klient mający jakiekolwiek pytania, wątpliwości czy zastrzeżenia do towaru może zgłosić je do nas - dodaje Hanna Wolska.

Jeszcze jedna instytucja kontroluje jakość warzyw i owoców sprzedawanych w naszych sklepach. To Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Konsument, który ma wątpliwości, może złożyć skargę do Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy. Musi przy tym wskazać sklep, który sprzedaje zepsute owoce, a także podać swoje dane (do wiadomości instytucji).

Szpital Specjalistyczny nr 2 W BytomiuW internecie furorę robi fanpage na Facebooku "Posiłki w szpitalach", w których internauci zamieszczają zdjęcia serwowanych w szpitalach - "dziwnych" potraw. Polubiło go już ponad 145 tys. internautów!Opublikowane zdjęcia pochodzą z fanpagu Szpitalny Posiłek

Mięso przeterminowane, małe porcje... Skontrolowali posiłki ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska