Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz co się dzieje z organizmem, gdy jesz cebulę. Niektóre jej właściwości mogą zaskoczyć

mfred
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w kuchni.  Cebula to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych dla naszego organizmu. Niektóre właściwości cebuli mogą zaskoczyć. SPRAWDŹ
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w kuchni. Cebula to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych dla naszego organizmu. Niektóre właściwości cebuli mogą zaskoczyć. SPRAWDŹ
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w kuchni. Stanowi znakomite uzupełnienie dań nadając im odpowiedni smak i wygląd. Poprzez ostry smak i zapach ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Jedno jest jednak pewne. Cebula to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych dla naszego organizmu. Niektóre właściwości cebuli mogą zaskoczyć.

Cebula nie tylko w kuchni

Cebula nana jest od stuleci. Pełni ważną rolę w wielu kuchniach świata. Jako dodatek do potraw podawana jest miedzy innymi w stanie surowym, gotowanym, smażonym. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek czy też dań głównych. Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia cebuli, inni nie są w stanie jej zjeść. Wszystko przez specyficzny ostry smak i zapach, który wiele osób drażni.
Jest wiele odmian cebuli, które uprawiane są praktycznie pod każdą szerokością geograficzną. Cebula swoja popularność zyskała nie tylko dzięki smakowi i właściwościom kulinarnym, ale również szerokiej gamie składników odżywczych, które znajdziemy w jej składzie. Dzięki temu wspomaga również leczenie.

Polecamy

Właściwości cebuli

Cebula jest łatwa w przechowywaniu. Składa się:

  • woda: 89 proc.,
  • białko: 1,1 g,
  • węglowodany: 9,3 g,
  • cukier: 4,2 g,
  • błonnik: 1,7 g,
  • tłuszcz: 0,1 g.

Polecamy

Zdrowa cebula

Cebula bogata jest w zdrowe rozpuszczalne włókna zwane fruktanami, czyli błonniki prebiotyczne, które odżywiają pożyteczne bakterie w jelitach. Prowadzi to do tworzenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), takich jak maślan, które z kolei wpływają na prawidłowe funkcjonowanie okrężnicy. Tym samym mogą zmniejszyć stan zapalny i ryzyko raka okrężnicy.
Cebula ma wiele zalet. Jest niskokaloryczna oraz bogata w wiele witamin i minerałów. Zawiera przede wszystkim dużo witaminy C oraz witamin z grupy B. W warzywie znajdziemy również:

  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • mangan,
  • magnez,
  • fosfor,
  • siarkę,
  • kwercetynę.

W cebuli, jak informuje medonet.pl, znajdują się fitochemikalia, które, są przekształcane po spożyciu w allicynę. Substancja ta, zgodnie z niektórymi badaniami, ma właściwości zwalczające nowotwory i cukrzycę. Prawdopodobnie może również zmniejszyć sztywność naczyń krwionośnych i obniżyć poziom ciśnienia tętniczego krwi.
Cebula pomaga również w walce z wieloma chorobami.
>>>ZOBACZ NA CO JEST DOBRA CEBULA >>>TUTAJ<<<

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska