Katarzyna Zawada
Wydawca/Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
36 materiałów
Z zawodem dziennikarza jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, nie są mi obce tematy społeczne i sportowe. Do Polska Press trafiłam na stałe blisko 3 lata temu.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in.:
o trwających i planowanych naborach: Młody rolnik 2024. Początkujący gospodarze już czekają na ten nabór. Kiedy ruszą wnioski o premię? Oto warunki i kwota,
o zmianach w dopłatach: Dopłaty bezpośrednie 2024. Nabór trwa, oto najistotniejsze zmiany. Zobacz listę. Do kiedy można składać wnioski?,
jak i kiedy siać: Tych drzew nie sadź obok jabłoni! Jabłoń nie polubi się z wiśnią. Sąsiedztwo ma istotne znaczenie. Te drzewa owocowe ze sobą konkurują,
kiedy iść na grzyby: Borowiki i maślaki w kwietniu? To nie żart! Grzybiarze donoszą, że pojawiły się w części kraju. Na pełne kosze nie ma jednak co liczyć,
kiedy łowić ryby: Wiosna sprzyja wędkarzom. Jakie ryby złowisz w maju? O sandaczu zapomnij, trwa okres ochronny. Możesz za to zasadzić się na szczupaka,
ile kosztują podstawowe produkty rolne: Sezon na czereśnie i maliny. Pierwsze już w sprzedaży, cena zwala jednak z nóg. Dlaczego na początku sezonu owoce są tak drogie?
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: [email protected]
Co można zrobić z jesiennych owoców? Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne...
Dynia króluje tej jesieni. Najciekawsze pomysły i przepisy na dania
Królową tej jesieni niewątpliwie jest i będzie dynia, a co za tym idzie pełne barw przepisy z dyni. Często niedoceniana ma ogrom właściwości odżywczych, a dań,...
Wakacje 2022 w górach. Ile kosztuje wymarzony urlop? Oscypki i pamiątki nie są tanie
Sezon wakacyjny w większości opiera się na nadmorskich lub górskich destynacjach. Nad Bałtykiem królują ryby, gofry i kupowane na straganach muszelki, na...
Te grzyby zbierzesz w czerwcu. Nie musisz czekać do jesieni!
Grzybiarze swój właściwy sezon zaczynają późnym latem i jesienią, wtedy po deszczu następuje wysyp przeróżnych okazów. Nie oznacza to jednak, że wcześniej nie...
Związkowcy zablokowali traktorami Warszawę. „Będziemy protestować dalej"
- To był wielki protest, jesteśmy zbudowani odzewem rolników - mówi Michał Swędrowski z Agrounii w województwie kujawsko-pomorskim. 23 lutego związkowcy...
UOKiK sprawdzi ceny żywności w sklepach. Prezes zaapelował do sprzedawców o obniżki
Od 1 lutego 2022 roku wejdzie w życie zmiana podatku VAT, która obejmie m.in. wybrane produkty spożywcze. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz...
Benzoesan sodu, glutaminian sodu i aspartam. Co wiemy o dodatkach do żywności?
Jogurt ma intensywny smak owoców i kuszące zabarwienie? Chleb ze sklepu smakuje jakby wyszedł z babcinego pieca? Dodatki do żywności sprawiają, że wiele...
Świąteczne pierogi lub pyzy na obiad. Jakiej mąki użyć i jak je przygotować
Pierogi, knedle, śląskie, racuchy, pyzy, naleśniki. Czym byłaby kuchnia polska bez mąki? Wykorzystanie tego cennego produktu doskonale sprawdzi się przy wielu...
Skorupki jaj, mleko i drożdże. Co je łączy?
W naszych domach znajduje się wiele produktów, których zastosowanie może zaskoczyć. Mleko czy drożdże sprawdzą się nie tylko przy pieczeniu ciast. Z kolei...
Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo...