Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 12 - Wielkanoc, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
W kolejnym przedświątecznym odcinku ponownie gościmy w Golubiu Dobrzyniu, gdzie rozmawiamy o wiosennych ziołach i przedstawiamy zaskakujący przepis na żurek.

- Najsłynniejszą mieszkanką golubskiego zamku była Anna Wazówna, która fascynowała się ziołolecznictwem. A jakie rośliny można było znaleźć w tych okolicach już w kwietniu? Chociażby kojarzącą się wszystkim z Wielkanocą forsycję. Z jej kwiatów i kory da się zaparzyć zdrową herbatkę. Co jeszcze przynosi nam kwiecień? Zdarzało się, że na przednówku gotowano zupę z młodych pokrzyw - opowiada Rafał Godziemski.

Nasz prowadzący przygotuje jednak inną zupę, którą można zaskoczyć gości przy świątecznym stole – i przedstawi przepis na żurek z sokiem z kiszonej kapusty. W przeszłości na terenach wokół golubskiego zamku bardzo popularnym warzywem był też jarmuż, z którego gotowano zawiesiste zupy. Ponieważ nasz prowadzący przygotował już żurek, dlatego jarmuż wykorzystamy inaczej – i podamy go jako dodatek do brokuła w sosie pomidorowym.

Zalewajka a’la żurek z klopsikami z białej kiełbasy i sokiem z kiszonej kapusty

  • Kiełbasa biała KIER
  • Woda
  • Wędzony boczek ze skórą
  • Sok z kiszonej kapusty
  • Kiszona kapusta
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Majeranek CYKORIA
  • Cebula
  • Masło
  • Mąka żytnia MŁYNY SZCZEPAŃSKI

Zapiekany brokuł z boczniakami w sosie pomidorowym z jarmużem

  • Cebula
  • Boczniaki
  • Olej
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Masło
  • Jarmuż
  • Ząbek czosnku
  • Passata pomidorowa z papryką i czosnkiem POLSKIE PRZETORWY
  • Brokuł
  • Sos beszamelowy
  • Majonez pomorski OCETIX
  • Szczypiorek
  • Ser mozzarella
  • Miód
  • Ser Grana Padano
  • Rzeżucha i brokuł do dekoracji

Chcecie wiedzieć więcej? Zachęcamy do oglądania. I już dziś w imieniu wszystkich Partnerów życzymy Wam radosnych świąt!

od 16 lat

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Ocetix
Kier
Młyny Szczepanki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 12 - Wielkanoc, cz. 2 - Gazeta Pomorska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska