MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te błędy w kuchni popełnia każdy z nas. Czego nie powinieneś robić?

Piotr Paszelke
Piotr Paszelke
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać?WIĘCEJ NA KOLEJNYCH STRONACH>>>
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać?WIĘCEJ NA KOLEJNYCH STRONACH>>>Pixabay
Niezależnie od tego, czy jesteśmy kuchmistrzami, czy też za wyzwanie uznajemy zagotowanie ziemniaków, każdemu z nas mogą przydarzyć się błędy. Część z nich zdarza się niemalże każdemu i nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Jakie błędy w kuchni są najczęściej popełniane i jak się ich wystrzegać?

Spis treści

Zobacz wideo: Akcyza na alkohol i papierosy w górę

od 16 lat

Kuchnia idealna kojarzy się przede wszystkim z pięknem, wygodą i funkcjonalnością. W ten sposób ma ona dopełniać wyjątkowy charakter towarzyszący przygotowywaniu przez nas posiłków. Jednak nawet najpiękniejsza kuchnia nie uchroni nas przed podstawowymi, dość oczywistymi błędami. Część z nich wynika ze zwykłej nieuwagi, jednak inne popełniamy z lenistwa lub też oszczędności.

Nie jesteś doświadczonym kucharzem? Najpewniej nie korzystasz z wagi!

Podstawowym błędem mniej doświadczonych kucharzy jest brak precyzji w stosowaniu się do przepisów. O ile wprawieni w boju mistrzowie kuchni zwykle nie mają z tym większego problemu i mogą polegać na swojej intuicji oraz praktyce, o tyle początkujący kucharze mają tu wyraźny problem. W szczególności w przypadku dań pikantnych i słonych brak precyzji w dodawaniu składników sprawia, że potrawy stają się wręcz niejadalne. Jeszcze większy problem dotyczy przygotowywania ciast i deserów, które wymagają uważnego dozowania składników. Tu nawet niewielki błąd będzie tragiczny w skutkach. A jak zadbać o precyzję dodawania poszczególnych składników? Postaw na dokładną i dobrą wagę! Pamiętaj, że nawet zawodowi kucharze nie stronią od tego przydatnego narzędzia!

Warto przeczytać

Błędy w kuchni — brak umiaru jest jednym z nich!

Bez wątpienia to brak umiaru jest jednym z największych kulinarnych grzechów! Nie bez powodu w przepisach jasno jest wskazywane, co i w jakiej kolejności należy dodawać. Każdy etap gotowania i smażenia jest kluczowy. Jeśli jednak naraz będziesz dodawać zbyt wiele składników, te nie przemieszają się, a ich smak nie będzie wyrównany. Choć dobrze jest zrobić obiad na 2-3 dni, warto postawić na cierpliwość i odpowiednie dodawanie składników.

Nie przestrzegasz zaleceń producenta? To poważny błąd!

Czas gotowania makaronu, ryżu i kasz nie bez powodu jest dokładnie opisany na opakowaniu. Jeśli nie będziesz przestrzegać zaleceń producentów, potrawy mogą być niedogotowane lub wręcz rozgotowane. Jedna i druga opcja może poważnie osłabić walory smakowe. Również powinieneś pamiętać o tym, aby rozgrzewać olej na patelni. Praktycznie nigdy nie powinno się kłaść składników na zimnym oleju. Eksperci zalecają, aby stosować patelnie z grubym dnem, gdyż te nie tylko ułatwiają rozgrzanie tłuszczu, ale i zapewniają stabilne utrzymanie stałej temperatury.

Polecamy

Stawiaj na wysoką jakość produktów!

W wielu przepisach, zwłaszcza ze zdrową żywnością możemy znaleźć drogie i trudno dostępne składniki. Oczywiście, czasem nie ma innego wyjścia aniżeli postawić na ich zamienniki. Co więcej, sami autorzy przepisów często podkreślają, że niektóre składniki z powodzeniem możemy zamienić z innymi. Są jednak takie dodatki lub główne elementy dania, których wymiana sprawi, że w praktyce przyrządzimy coś zupełnie innego, aniżeli planowaliśmy. Drobne modyfikacje przepisów są w porządku, ale jeśli planujesz niemal całkowitą ich zmianę, lepiej od razu poszukaj innego przepisu.

Błędy w kuchni — za dużo suszonych ziół!

Część przepisów wyraźnie zakłada stosowanie świeżych ziół. Te jednak nieraz są trudno dostępne i zamiast tego decydujemy się na stosowanie ich zamienników w suszonej postaci. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli faktycznie nie możemy postawić np. na świeżą bazylię czy oregano. Jeśli jednak decydujemy się na ten krok, powinniśmy pamiętać o tym, że są one bardzo mocne, więc powinniśmy używać ich w mniejszej ilości.

Jakie jeszcze błędy w kuchni popełniamy?

Oto jakie jeszcze błędy najczęściej towarzyszą nam w kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska