Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1177 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Fatalna jakość kebabów w Polsce. Tragiczne wyniki kontroli
Polska kebabami stoi, lecz niestety ich jakość jest coraz gorsza. Nieprawidłowości związane z jakością dań jakością wykryto w 8 na 10 sprawdzonych punktów...
Tak schudniesz 5 kg w miesiąc! Wystarczy kilka łatwych kroków
Masz tylko kilka kilogramów do stracenia? Nie wiesz, od czego zacząć większe odchudzanie? Podpowiemy ci, jak schudnąć 5 kg w miesiąc czy półtora. Bez stosowania...
Przed tymi schorzeniami powinny chronić się osoby samotne
Samotność to źródło stresu i zaburzeń naszego funkcjonowania o niedocenianych konsekwencjach zdrowotnych. Tymczasem badania pokazują, że poczucie izolacji...
Te produkty mają najwięcej prebiotyków. Jedz na zdrowe jelita!
Zdrowie jelit to jedna z najczęściej pomijanych kwestii, jeśli chodzi o prewencję chorób. To właśnie od nich zależy jednak stan całego organizmu i ryzyko...
Pacjenci czekają na leki z osocza! Można oddawać je częściej niż pełną krew
Osocze krwi to życiodajny płyn, który jest surowcem do produkcji niezmiernie ważnych leków. Eksperci ostrzegają, że kryzys związany z jego dostępnością pogłębia...
Chorujemy coraz częściej. Winne są współczesne warunki życia. Mówi o nich ekspert
Celiakia, Hashimoto, zapalenia jelit, skóry, stawów. Współczesne choroby coraz częściej mają podłoże autoimmunologiczne – oznacza to, że organizm sam wytwarza...
GIF wycofuje dwa leki. „Rygor natychmiastowy”, sprawdź opakowania w apteczce!
GIF wycofał dwa ważne leki. Pierwszy to bardzo popularny lek przeciwdepresyjny, stosowany także w nerwicach i bulimii. Drugi jest przeznaczony dla pacjentów z...
Kwiaty na cukrzycę. Nie tylko dekorują, mają cenne właściwości lecznicze
Dekoracyjne kwiaty dalii kryją w sobie leczniczy potencjał. Wykorzystali go naukowcy z Nowej Zelandii, którzy z jej płatków stworzyli suplement diety przeciw...
Chcesz zapuścić paznokcie? Te metody sprawią, że będą rosły jak szalone!
Jak wzmocnić słabe paznokcie i sprawić, by szybko rosły zdrowe? Metod jest wiele, ale najlepiej zadziała połączenie kuracji stosowanej od zewnątrz i od...
Leki bardzo niebezpieczne dla seniorów. Lekarz ostrzega: Tragiczne skutki
Leki nasenne zażywa co najmniej co 10. senior, jednak w tej grupie wiekowej bywają szczególnie niebezpieczne. Dotyczy to szczególnie benzodiazepin, które u...