Bigos z kiszonej kapusty, przepis na łatwy i pyszny obiad. Dodaj ten składnik do bigosu, a efekt Cię zaskoczy!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszny, sycący i aromatyczny bigos z kiszonej kapusty. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszny, sycący i aromatyczny bigos z kiszonej kapusty. Sprawdź, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczynska
Udostępnij:
Dzień Bigosu 2022 obchodzimy 20 stycznia. Z tej okazji mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na bigos z kiszonej kapusty. Podpowiadamy, jak go zrobić i doprawić. Polecamy dodać do potrawy powidła śliwkowe. Smak będzie jeszcze lepszy! Sprawdź nasz przepis na to pyszne i łatwe w wykonaniu obiadowe danie.

Kapusta kiszona na bigos

Pyszna kapusta kiszona od lat gości w polskiej kuchni, zarówno z powodu swojego smaku, dostępności, jak i licznych właściwości prozdrowotnych. To prawdziwa bomba witaminowa.

Kapusta kiszona dostarcza nam wiele cennych składników mineralnych, ma dużo witaminy C oraz witaminy A i witamin z grupy B. Jej zalety zdrowotne to m.in. korzystny wpływ na układ pokarmowy i naszą odporność. Dodatkowo kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 g kapusty jest tylko 19 kcal.

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?

Bigos to tradycyjna, polska potrawa, znana także w kuchni litewskiej i białoruskiej. Przez lata doczekała się wielu odmian i sposobów przygotowania. Jej podstawowe składniki to:

  • kapusta kiszona
  • kapusta świeża
  • mięsa
  • wędliny
  • suszone grzyby
  • wędzone śliwki
  • cebula
  • kminek
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz

Najlepszy smak bigosu uzyskuje się dzięki długiemu, kilkukrotnemu podgrzewaniu i duszeniu. Niektórzy kucharze podlewają bigos odrobiną czerwonego wina, by uszlachetnić jego smak.

My proponujemy przepis bardzo łatwy w wykonaniu, który swój wyjątkowy aromat zawdzięcza powidłom śliwkowym. Zastąpią one wędzone śliwki, przełamią kwaśność kapusty i dodadzą słodyczy. Musicie tego spróbować!

Przepis na bigos z kapusty kiszonej

(porcja dla 4-5 osób, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu
Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty. pixabay.com

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • szczypta soli
  • szczypta majeranki
  • 3 suszone grzybki

Jak zrobić bigos z kapusty kiszonej?

  1. Zacznij od odciśnięcia kapusty kiszonej. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać.
  2. Kapustę zalej wodą (do poziomu kapusty). Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
  3. Suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Pokrój i dodaj do kapusty.
  4. Kiełbasę obierz ze skórki. Pokrój mięso.
  5. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso i kiełbasę. Podsmaż i dodaj do kapusty.
  6. Dopraw całość przyprawami i powidłami śliwkowymi.
  7. Dusić jeszcze ok. 30 min, pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić bigos z kapustą kiszoną krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bigos z kiszonej kapusty, przepis na łatwy i pyszny obiad. Dodaj ten składnik do bigosu, a efekt Cię zaskoczy! - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szym3K
Bigos jest dobrą przekąską do piwka :D Zimna perełka i ciepły bigosik z kiszonej kapusty. Pychotka.
Przejdź na stronę główną Nowości Gazeta Toruńska
Dodaj ogłoszenie