3 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7d/a1/66471bc9c39d7_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Chleb pełnoziarnisty i razowy - skutki jedzenia. Te osoby nie powinny jeść chleba pełnoziarnistego
Chleb pełnoziarnisty to źródło błonnika
Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika. Jedna kromka 100 proc. pełnoziarnistego chleba może zawierać od 2 do 4 gramów błonnika na kromkę, w zależności od wielkości chleba. Dorośli powinni spożywać 14 gramów błonnika na każde 1000 spożytych kalorii lub 28 gramów na diecie 2000 kalorii. Jedzenie zaledwie dwóch kromek chleba pełnoziarnistego dziennie może pomóc zaspokoić ponad 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Jedzenie błonnika wiąże się z poprawą trawienia, zdrowiem jelit, zdrowiem serca i zapobieganiem nowotworom, żeby wymienić tylko kilka korzyści.