MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika....
fot. unsplash.com

Chleb pełnoziarnisty i razowy - skutki jedzenia. Te osoby nie powinny jeść chleba pełnoziarnistego

Chleb pełnoziarnisty to źródło błonnika

Jedząc chleb pełnoziarnisty zwiększysz spożycie błonnika. Jedna kromka 100 proc. pełnoziarnistego chleba może zawierać od 2 do 4 gramów błonnika na kromkę, w zależności od wielkości chleba. Dorośli powinni spożywać 14 gramów błonnika na każde 1000 spożytych kalorii lub 28 gramów na diecie 2000 kalorii. Jedzenie zaledwie dwóch kromek chleba pełnoziarnistego dziennie może pomóc zaspokoić ponad 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Jedzenie błonnika wiąże się z poprawą trawienia, zdrowiem jelit, zdrowiem serca i zapobieganiem nowotworom, żeby wymienić tylko kilka korzyści.

Zobacz również

351 apartamentów nad samym morzem. Rusza budowa hotelu ze SPA i całorocznym lodowiski

351 apartamentów nad samym morzem. Rusza budowa hotelu ze SPA i całorocznym lodowiski

Nowe ceny biletów na basen letni w Brzegu. Będzie taniej, ale kiedy otwarcie?

Nowe ceny biletów na basen letni w Brzegu. Będzie taniej, ale kiedy otwarcie?

Polecamy

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Polacy nie chcą likwidacji ocen zachowania

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Zarobki w Kujawsko-Pomorskiem. Ile wynosiły kilkanaście lat temu, a ile teraz?

Zarobki w Kujawsko-Pomorskiem. Ile wynosiły kilkanaście lat temu, a ile teraz?