Danie na pewno bez mięsa

Magdalena Ratajczyk
Kucharze z województwa wyczarowali w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich prawdziwe bezmięsne smakołyki. Okazją był specjalny konkurs.

Kucharze z województwa wyczarowali w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich prawdziwe bezmięsne smakołyki. Okazją był specjalny konkurs.

<!** Image 2 align=none alt="Image 169839" sub="Każdy z uczestników przygotowywał zgłoszoną do konkursu potrawę w trzech porcjach. Na zdjęciu: Monika Szulc / Fot. Adam Zakrzewski">Na talerzach znalazły się między innymi gołąbki z kaszą jęczmienną, papryka faszerowana oraz naleśniki zapiekane pod beszamelem ze szpinakiem, serem twarogowym i fetą.

Te ostatnie wyszły spod rąk, ogłoszonego najlepszym w zawodzie kucharz, Tomasza Biskupa. Bydgoszczanin uzyskał najwyższą liczbę punktów i tym samym stał się zwycięzcą konkursu, podczas którego reprezentował Zespół Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Pokonał ośmiu pozostałych uczestników. W nagrodę dostał dyplom, zestaw do carvingu i książki o tematyce kulinarnej. Zwycięzca zdradził nam, że nie stosuje w kuchni żadnych trików i trzyma się przepisu.

<!** reklama>Drugie miejsce w konkursie zajął Jakub Możdżeń z Zespołu Szkół nr 2 z Aleksandrowa Kujawskiego. Sędziów ujął przyrządzając sakiewki z naleśników z farszem warzywno-serowym. Trzecie miejsce przypadło Natalii Kranc, za warzywny bochen. Do Torunia przyjechała z Zespołu Szkół Chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie, mieszczącego się we Włocławku.

Każdy z uczestników przygotowywał zgłoszoną do konkursu potrawę w trzech porcjach. Jury w swych ocenach, brało pod uwagę organizację oraz tempo pracy, higienę produkcji i stopień trudności wykonania. Nie bez znaczenia był także wygląd i dekoracja potrawy oraz - oczywiście - jej smak.

<!** Image 3 align=none alt="Image 169839" sub="Każdy z uczestników przygotowywał zgłoszoną do konkursu potrawę w trzech porcjach. Na zdjęciu: Jakub Możdżeń (na pierwszym planie) / Fot. Adam Zakrzewski">Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Gastronimiczno-Hotelarskich w Toruniu. To właśnie w tej szkole, uczyła się zeszłoroczna zwyciężczyni - Marzena Boniecka. Rok temu, do gustu przypadły jej złociste babeczki ze szpinakiem. W tym roku, do konkursu przystąpiło dziewięć szkół.

- Celem konkursu jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych województwa kujawsko-pomorskiego - mówi Anna Bartosińska-Sypek, jedna z organizatorek tegorocznej edycji konkursu. Ważne jest też rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów oraz wzbudzanie pomysłowości i inicjatywy - mówi.

W przyszłym roku konkurs odbędzie się w szkole zwycięzcy, w Bydgoszczy.

Przepis: Naleśniki zapiekane pod beszamelem ze szpinakiem, serem twarogowym i fetą

  • Ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 120 g, mąka żytnia razowa 60 g, mleko 2% 200 ml, woda 130-150 ml, jaja 2 szt., olej 20 ml, sól

  • Nadzienie: twaróg półtłusty 100 g, ser Favita (sałatkowo-kanapkowy) 100 g, szpinak brykiet 150 g, cebula 100 g, czosnek 3 ząbki, mleko 50 ml, olej 30 ml

  • Sos pomidorowy: pomidory w puszce 1 puszka, czosnek 1 ząbek, bazylia świeża 50 g, oliwa z oliwek 40 ml

  • Sos beszamelowy: mleko 250 ml, masło 25 g, mąka pszenna 25 g, jajo (żółtko) 1 szt., gałka muszkatołowa do smaku, sół do smaku, sok z cytryny 1/2 szt., ser żółty 50 g, orzechy włoskie 30 g

  • Surówka: sałaty mix 200 g, rzodkiewki 100 g, papryka pomarańczowa 1/2 strąka, oliwa z oliwek 30 ml, kiełki 30 g, sok z cytryny 1/2 szt., sól do smaku, cukier do smaku

  • Wykonanie: - sporządzić ciasto naleśnikowe - sporządzić nadzienie - przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw do surówki, rozdrobnić i zabezpieczyć - sporządzić sos do surówki, zabezpieczyć - usmażyć naleśniki - sporządzić sos beszamelowy - sporządzić sos pomidorowy - zetrzeć ser - naleśniki posmarować farszem, formować w rulon zamknięty - polać sosem beszamelowym, posypać serem i rozdrobnionymi orzechami - zapiekać w piecu konwekcyjnym 10 minut w temperaturze 180 stopni - wymieszać składniki surówki, doprawić, wyporcjować - wyporcjować naleśniki - podawać udekorowane sosem pomidorowym i listkami bazylii - oddzielnie należy podać surówkę.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie