W Zespole Szkół Gastronomiczno - Odzieżowych w Grudziądzu zorganizowano Dzień Frankofonii. Dobrą zabawę połączono ze zdobywaniem wiedzy praktycznej.
<!** Image 2 align=right alt="Image 79209" sub="Zdaniem attache ambasady francuskiej Pascala Schauera dania były wyśmienite. Obok Elżbieta Spodziewała, nauczycielka języka francuskiego / Fot. Anita Etter">W programie, który został przygotowany przez kilku nauczycieli szkoły chodzi o to, by przyszli absolwenci „gastronomika” mieli ułatwioną pracę w zawodzie nie tylko w Polsce, ale także w krajach Unii. Pomóc ma w tym dobra znajomość zawodu i właśnie komunikatywność podczas przygotowywania potraw w przypadku, gdy szefem jest Francuz.
- Na razie to tylko przymiarka, ale mamy już wsparcie urzędu i od września planujemy innowacją pedagogiczną objąć uczniów drugiej klasy Technikum Hotelarskiego - mówi Hanna Błażejewska, dyrektor szkoły. - A chodzi konkretnie o to, by podczas zajęć z zakresu technologii gastronomicznej, czyli przygotowywania potraw uczniowie mówili po francusku. W lekcji będą uczestniczyć jednocześnie technolog i nauczyciel języka francuskiego. Byliśmy gościnnie w Grodzisku Mazowieckim, gdzie są wdrażane podobne pomysły.
<!** reklama>Szkoła już nawiązała współpracę w zakresie praktyk uczniowskich z siecią francuskich hoteli Accor w Polsce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?