Zobacz wideo: Wyższa emerytura? Ostatni dzwonek na złożenie wniosku
PRZEPIS NA FAWORKI i CHRUSTY: PROSTY I SZYBKI. JAK ZROBIĆ FAWORKI
Na czym smażyć faworki?
Pamiętajcie, że do smażenia faworków potrzebne będą smalec i głębokie naczynie. Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć faworki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym bardziej nadaje się do smażenia.
Polecamy
Faworki, zwane też, z powodu swojej kruchości, chrustem lub chruścikami, przybyły do nas podobno z Niemiec lub z Litwy. Nazwę natomiast wzięły od francuskiego faveur, co oznacza wstążkę. Faworki są chyba jeszcze mocniej niż pączki, które w cukierniach można kupić przez cały rok, przypisane do ostatnich dni karnawału.
Legenda głosi, że pierwszy faworek powstał przypadkiem, gdy roztargnionemu kucharzowi wąski pasek ciasta na pączki wpadł do garnka z rozgrzanym już tłuszczem. Czy tak było, nie ma pewności, w każdym razie trudno dzisiaj wyobrazić sobie faworki z drożdżowego ciasta. Ale kiedyś rzeczywiście robiono je z innych składników.
Jak zrobić chruściki?
Faworki robi się dzisiaj z ciasta zbijanego (wybijanego), zwykle ze śmietaną. Oto dwa przykładowe przepisy.
Faworki według autorki tradycyjnych książek kulinarnych Biruty Markuzy Bienieckiej
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- 3 żółtka, łyżka gęstej śmietany,
- łyżka spirytusu lub octu 6%,
- tłuszcz do smażenia (smalec i margaryna lub olej).
- Do posypania: cukier puder i cukier waniliowy.
Wykonanie.
Składniki ciasta połączyć nie wyrabiając. Przełożyć na stolnicę i wybijać wałkiem, składając ciągle na pół aż powstanie jednolite, zwarte ciasto bez smug. Włożyć je do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować cienko i pokrajać nożem na podłużne romby. Naciąć każdy przez środek wzdłuż i przewlekać koniec, by powstały faworki.
Smażyć w dużej ilości tłuszczu, by swobodnie pływały. Po wyjęciu przełożyć na bibułę (papierowy ręcznik lub serwetki), by ozbawić nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Chrust według Ewy Wachowicz, byłej Miss Polonia, blogerki kulinarnej
Składniki:
- 400 g mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- 8 żółtek,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mleka,
- 1 kieliszek spirytusu,
- smalec do smażenia.
Wykonanie. Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić do niego jajka i dodać żółtka. Posiekać nożem i gdy jajka z mąką zaczną zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus. Zagnieść ciasto (dość wolne, ale takie musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć miską, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypując mąką rozwałkować cieniutko - jak na makaron. Rozwałkowane ciasto pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić je na 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Smażyć w dużym rondlu, na smalcu. Można smalec zastąpić olejem arachidowym lub słonecznikowym - pisze Ewa Wachowicz. - Ja uważam, że chrust na smalcu jest najsmaczniejszy, gdyż ten tłuszcz ma najwyższą temperaturę smażenia, a chrust powinien bardzo szybko zezłocić się w wysokiej temperaturze. Do przewracania smażących się ciastek doskonale nadaje się patyczek do szaszłyków lub widelec. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu. Przełożyć na płaski talerz i posypać cukrem pudrem.
Przepis na faworki Magdy Gessler
Faworki Magdy Gessler - przepis
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200 g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500 g smalcu do smażenia
- 100 g cukru puder
- wanilia
Wykonanie:
- Utrzyj smalec aż do momentu, kiedy nabierze konsystencji śmietany.
- Wbij do niego żółtka, dodaj cukier, alkohol oraz śmietanę wraz z mąką.
- Wyrabiaj ciasto rękami aż do otrzymania gładkiej, elastycznej konsystencji.
- Cienko rozwałkuj uzyskane ciasto, od czasu do czasu delikatnie podsypuj je mąką.
- Rozwałkowane ciasto pokrój na paseczki o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm.
- Każdy z otrzymanych kawałków natnij w środku, przewijając jeden z końców przez powstałą dziurkę.
- Do smażenia rozgrzej smalec w szerokim garze (rondlu). Jeśli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić kawałeczek ciasta. Powinien od razu wypłynąć - to znak, że smalec osiągnął odpowiednią temperaturę.
- Smaż faworki do czasu, aż uzyskają złoty kolor. Pamiętaj, aby raz przewrócić je widelcem bądź szpikulcem.
- Odsącz faworki ze zbędnego tłuszczy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Smaż kolejne partie faworków.
- Gotowe słodkości posyp cukrem pudrem z wanilią.
- Zajadaj się faworkami!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?