- Z okazji św. Marcina, czyli 11 listopada, ponownie przyjechałem do województwa kujawsko-pomorskiego, bo wiem, że tutaj jest najlepsza gęsina. Już raz gotowałem z panem marszałkiem, a dzisiaj ponownie ugotujemy kolejną, pyszną potrawę - zapowiada Pascal Brodnicki, znany i lubiany szef kuchni, który na zaproszenie marszałka Piotra Całbeckiego przyjechał do Torunia.
Dziś ponownie spotykamy się w Domu Mikołaja Kopernika, by z okazji 550. rocznicy urodzin astronoma porozmawiać nieco o historii i oczywiście ugotować coś pysznego.
Chcecie wiedzieć więcej? Zapraszamy na film!
Sałatka z półgęska z owocami cytrusowymi
(porcja dla dwóch osób)
Sałatka:
- 1 półgęsek pokrojony na cienkie plastry
- 1 pomarańcza pokrojona na segmenty
- 1 grejpfrut obrany i pokrojony na segmenty
- 1 figa pokrojona w ćwiartki
- 1 garść sałaty rzymskiej
- 2 garście rukoli
- 40g orzechów włoskich posiekanych
Winegret z pomarańczą krwistą:
- 2 łyżki sosu z pomarańczy krwistej
- 2 łyżeczki soku z grejpfruta
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka octu balsamicznego (lub miodu)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku półgęska
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?