Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Po grillowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne...
fot. Jaroslaw Jakubczak

Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?

Po grillowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne wyczyszczenie grilla. Resztki jedzenia zbierające się z czasem osadzają się na kratkach tworząc kleistą maź, która może zniszczyć piękny kolor potraw. Czyścimy ruszt zaraz po skończeniu pieczenia. Używamy metalowej szczotki do wyszorowania kratek.

Poza tym grillowane potrawy powinny gościć na naszych stołach tylko od czasu do czasu. Udowodniono, że regularne spożywanie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki aż o 60 proc. Dostrzeżono również jego związek z:
rozwojem nowotworu płuc,
żołądka,
prostaty
piersi

Podczas grillowania nie można też zapominać o warzywach i ziołach. Warto wiedzieć, że rozmaryn pomaga zminimalizować powstawanie rakotwórczych toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi podczas grillowania.

Zobacz również

Kibice na meczu Pogoń - GKS Zio-Max. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Pogoń - GKS Zio-Max. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Nowo wybrani sztumscy radni i burmistrz Bartosz Mazerski złożyli ślubowanie

Nowo wybrani sztumscy radni i burmistrz Bartosz Mazerski złożyli ślubowanie

Polecamy

Tych prezentów nie chcemy wręczać na Komunię Świętą 2024

Tych prezentów nie chcemy wręczać na Komunię Świętą 2024

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze