Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?
Po grillowaniu trzeba poświęcić trochę czasu na dokładne wyczyszczenie grilla. Resztki jedzenia zbierające się z czasem osadzają się na kratkach tworząc kleistą maź, która może zniszczyć piękny kolor potraw. Czyścimy ruszt zaraz po skończeniu pieczenia. Używamy metalowej szczotki do wyszorowania kratek.
Poza tym grillowane potrawy powinny gościć na naszych stołach tylko od czasu do czasu. Udowodniono, że regularne spożywanie grillowanego mięsa zwiększa ryzyko raka trzustki aż o 60 proc. Dostrzeżono również jego związek z:
rozwojem nowotworu płuc,
żołądka,
prostaty
piersi
Podczas grillowania nie można też zapominać o warzywach i ziołach. Warto wiedzieć, że rozmaryn pomaga zminimalizować powstawanie rakotwórczych toksyn zwanych aminami heterocyklicznymi podczas grillowania.