4 z 7
Poprzednie
Następne
Majówka. Tych błędów nie popełniaj podczas grillowania. Jak przyrządzić potrawy, by dobrze smakowały z grilla?
Błędem, który popełnia większość jest nakłuwanie mięsa. Gdy tak się robi, podczas grillowania wyciekają z niego soki i tłuszcze, a gdy te spadają na rozżarzone węgle, błyskawicznie wytwarzają się trujące substancje, które nie tylko mogą spowodować problemy żołądkowe czy bóle brzucha. Te substancje w nadmiarze mogą powodować uszkodzenie wątroby, trzustki i jelit.
Gdy idealnie wysmażone szaszłyki nie chcą schodzić z patyczków to znak, że nasiąkły tłuszczem z mięsa i się przypiekły. Można temu zapobiec, wkładając patyczki do szaszłyków przed grillowaniem do wody, najlepiej na noc. Dzięki temu mięso będzie się łatwo zsuwało. Rozwiązaniem jest także używanie szpikulców do grillowania.