Masz lekko spleśniałą żywność i chcesz ją zjeść? Uważaj. Takie są konsekwencje spożywania pleśni. Lepiej uważaj!
Jednak konsekwencje zjedzenia spleśniałego jedzenia mogą być o wiele poważniejsze. Zwłaszcza jeśli jeśli po jedzenie z pleśnią sięgamy dość często. Wtedy możemy mieć do czynienia z tzw. mikotoksynami. Niektóre z nich poprowadzą do zmian w kanalikach żółciowych, tłuszczowego zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn, martwicy czy pierwotnego raka wątroby. Groźne mikotoksyny zawarte w pleśni mają również działanie:
* hepatotoksyczne, czyli uszkadzające wątrobę,
* nefrotoksyczne (toksyczne dla nerek),
* neurotoksyczne – uszkadzające układ nerwowy,
* cytotoksyczne – trujące dla komórek organizmu,
* kancerogenne (rakotwórcze),
* immunosupresyjne – hamujące wytwarzanie przeciwciał i komórek odpornościowych,
* estrogenne (działają w organizmie jak estrogeny i zaburzają gospodarkę hormonalną).
Czytaj też:
Sprawdź poziom witaminy B-12
Takie są skutki niedoboru witaminy C