MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze kruche babeczki kakaowe. Zrobisz je bez problemu. Niezawodny przepis na przepyszne kruche babeczki z kajmakiem i malinami

Katarzyna Puczyńska
Te babeczki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Te babeczki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę przygotować pyszny deser, którym z pewnością zaskoczysz gości? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym, malinami i orzechami. To wyśmienite słodkości, które z moimi wskazówkami przygotujesz bez problemu. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na kruche babeczki kakaowe.

W skrócie:

Jak zrobić kruche babeczki? Sprawdzony przepis

Kruche babeczki wydają się być trudne i pracochłonne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko przestrzegać kilku wskazówek, by za każdym razem bez problemu przygotować pyszny wypiek. Mam dla ciebie przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym, malinami i orzechami. Pamiętaj o dobrym natłuszczeniu foremek na babeczki, następnie odstaw je na kilka minut, by masło zastygło. Foremki wypełniam ciastem i nakłuwam, by dobrze rosło. Jeśli martwisz się o równy wypiek, to możesz także obciążyć ciasto suchym ryżem lub fasolą. Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, to odwróć foremkę, natłuść, przykryj ciastem i piecz tak do góry nogami. Tak już na pewno będzie idealne. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić kruche kakaowe babeczki.

Przepis na kruche babeczki kakaowe z kremem

czas przygotowania: około 1,5 godziny
porcja na: ok. 35 babeczek
poziom trudności: średni

Składniki:
ciasto na kruche babeczki kakaowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 60 g kakao,
  • 200 g zimnego masła + 20 g miękkiego masła do posmarowania form na babeczki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,

krem kajmakowy:

  • 500 g masy kajmakowej lub krówkowej,
  • 200 g miękkiego masła,

dekoracja:

  • maliny,
  • dżem malinowy,
  • orzechy włoskie lub laskowe,
  • opcjonalnie kilka listków mięty.

Jak zrobić kruche babeczki kakaowe z kajmakiem i owocami?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.
  2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Schowaj je na 30 minut do lodówki.
  3. Foremki na babeczki posmaruj miękkim lub rozpuszczonym masłem.
  4. Porcje schłodzonego ciasta wałkuj na 0,5 cm grubości.
  5. Za pomocą szklanki lub kubka o średnicy większej niż forma na babeczkę wykrój krążki.
  6. Wyłóż foremkę ciastem i dociśnij, brzegi odetnij nożem, a spód nakłuj widelcem.
  7. Piecz babeczki ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
  8. Wyjmij babeczki z foremek i wystudź.
  9. Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło z masą kajmakową z puszki.
  10. Posmaruj spód babeczek odrobiną dżemu i udekoruj kremem, owocami i posiekanymi orzechami. Możesz ozdobić je także listkiem mięty.
Te babeczki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze kruche babeczki kakaowe. Zrobisz je bez problemu. ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska