Kulis to kolejny z przysmaków z Kujaw i Pomorza, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To popularny na Kujawach kwas z buraków czerwonych, zwany też kuleśniakiem. Przygotowywany był jako napój, który chętnie spożywano w upały w czasie prac polowych. Stanowił także podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup. Przepis nie zmienił się przez lata.
<!** reklama>Przepis - 2 kg buraczków ćwikłowych pokrojonych i obranych, 4 l wody przegotowanej, 1 kromka żytniego chleba. Pokrojone buraczki wraz z kromką wkładamy do kamiennego garnka i zalewamy przegotowaną wodą. Zostawiamy garnek przykryty gazą w ciepłym miejscu. Po trzech, czterech dniach kwas powinien być gotowy. Dla wzbogacenia smaku często dodawano do kulisu czosnek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?