MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi,...
fot. Wibowo Djatmiko/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Tempeh

Tempeh to fermentowane w blokach obłuszczone ziarna soi, które dzięki działalności grzyba Rhizopus oligosporus zyskują zwartą konsystencję, przez co można je przyrządzać jak mięso. Są też bogate w witaminy z grupy B i dobrze przyswajalne składniki mineralne, uwolnione w procesie fermentacji z kompleksów błonnikowych. Pochodzący z Indonezji tempeh zawiera tyle białka, co chude mięso, i spożywany w postaci surowej wspomaga korzystną mikroflorę jelitową, m.in. bakterie rodzaju Bifidobacterium. Dostępne są też podobne produkty zawierające dodatek innych nasion roślin strączkowych, np. cieciorki czy fasoli, albo zawierający wyłącznie te składniki.

Zobacz również

Włochy o gola lepsze od Albanii. Mistrzowie Europy "podpuścili i skasowali"

Włochy o gola lepsze od Albanii. Mistrzowie Europy "podpuścili i skasowali"

Porażka LKS Skołyszyn z Górnikiem Grabownica Starzeńska

Porażka LKS Skołyszyn z Górnikiem Grabownica Starzeńska

Polecamy

Mieszkaniec Torunia miał wyrok za znęcanie. Ukrywał się. Do czasu

Mieszkaniec Torunia miał wyrok za znęcanie. Ukrywał się. Do czasu

Groźne owady zaatakowały Europę, przenoszą okropne choroby! Czy są już w Polsce?

Groźne owady zaatakowały Europę, przenoszą okropne choroby! Czy są już w Polsce?

Bolączka szkół. Nie uczą tej ważnej umiejętności. Terapeuta o potrzebach dzieci

Bolączka szkół. Nie uczą tej ważnej umiejętności. Terapeuta o potrzebach dzieci