Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Od dań mięsnych stronią głównie młodzi ludzie

Marek Nienartowicz
Marek Nienartowicz
Wegetarianie to głównie ludzie młodzi. Ci, którzy na co dzień jedzą mięso, nie zmienili nawyków nawet wczoraj, gdy przypadał Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.

Wegetarianie to głównie ludzie młodzi. Ci, którzy na co dzień jedzą mięso, nie zmienili nawyków nawet wczoraj, gdy przypadał Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.

Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu jest obchodzony 1 października. Ustanowiła go 22 listopada 1977 roku Międzynarodowa Unia Wegetariańska (International Vegetarian Union – IVU). Projektodawcą było Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (The North American Vegetarian Society).

Celem tego dnia jest promocja wegetarianizmu oraz informowanie o korzyściach z niego płynących, w tym o korzyściach zdrowotnych.

W dniu tym organizowane są m.in. imprezy z wegetariańskim poczęstunkiem, rozdawanie ulotek, happeningi, festiwale, wykłady, pokazy filmów.

<!** reklama>Sprawdziliśmy, jak wczoraj, w dniu wegetarianizmu funkcjonowały restauracje w Toruniu. Klientów zamawiających dania bezmięsne im nie przybyło, ale i tak jest ich sporo. Tak jak w restauracji sieci Greenway, gdzie oferowane są jedynie dania wegetariańskie. Działa ona przy ulicy Łaziennej. Wcześniej sieć miała dwie placówki - przy ulicy Żeglarskiej i na placu Św. Katarzyny.

- Dwie małe restauracje połączyliśmy w jedną dużą - mówi Jerzy Szkolnicki, prezes firmy Greenway. - W Toruniu zainteresowanie daniami wegetariańskimi jest duże. To miasto, gdzie mieszka dużo licealistów i studentów. Młodzi ludzie są bardzo otwarci, mają inne niż starsze pokolenia nawyki żywieniowe i przechodzą na wegetarianizm.

Inne restauracje i bary tak szerokiej oferty dla wegetarian nie mają. W niektórych nie znajdą oni nic dla siebie. - Dużą popularnością cieszyły się kotlety sojowe - mówi Małgorzata Paziewska z baru „Małgośka”. - Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że nie są zdrowe i sytuacja się zmieniła. Mamy dla wegetarian inne dania. Wśród osób stroniących od mięsa bardzo popularne są krokiety z kapustą i pieczarkami.

Wegetarianizm stał się popularny w Polsce na początku lat 90. XX wieku. W PRL-u, w czasach permanentnego kryzysu nie było miejsca na taki obyczaj.

- Także w latach 90. wegetarianom nie było łatwo - mówi Alicja Kleńska, wegetarianka od 18 lat. - Teraz jest lepiej, ale też nie za dobrze. Mamy w Polsce sklepy i bary tylko z produktami i daniami wegetariańskimi, ale nie jest ich za wiele. W pozostałych musimy długo szukać na półkach lub w menu, by znaleźć coś dla siebie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska