MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na sycący napój z kuchni indyjskiej. Ten przysmak gasi pragnienie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne mango lassi to prosty napój pochodzący z Indii. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na upalne dni.
Tradycyjne mango lassi to prosty napój pochodzący z Indii. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na upalne dni. Anna Daniluk
Tradycyjne mango lassi to napój przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dojrzałego mango i mleka. W Indiach przyprawia się go szczyptą mielonego kardamonu lub szafranu. Domowe mango lassi można też przyrządzić dostępnej w sklepach pulpy w puszce. Zobacz przepis na pyszne mango lassi na deser.

W skrócie

Mango lassi to rodzaj owocowego napoju pochodzącego z Indii. Można wypić go w ramach słodkiej przekąski w porze drugiego śniadania albo podwieczorku. Przedstawiamy oryginalny przepis na mango lassi, ale można go zrobić z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego lub pominąć dodatek mleka, jeżeli wolicie gęste przysmaki z owoców. Często zamiast mleka dodaje się w Indiach lodowatą wodę. Zobacz przepis na mango lassi.

Mango lassi – przepis na domową przekąskę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mango,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 150 ml mleka,
  • szczypta kardamonu,
  • opcjonalnie do smaku: 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić mango lassi?

Przygotowanie:

  1. Mango należy pokroić w kostkę i włożyć do blendera kielichowego.
  2. Następnie do owocu trzeba dosypać kardamon i dolać mleko.
  3. Całość trzeba zmiksować do uzyskania gładkiego, kremowego napoju.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu naturalnego i ponowne zmiksowanie mango lassi.
  5. Jeśli napój nie jest wystarczająco słodki, można doprawić go miodem.
  6. Gotowe mango lassi można podawać z kostkami lodu.

Czytaj także:

Mango lassi na zimno

Warto pamiętać, że mango lassi jest napojem zawsze podawanym na zimno. Jeżeli nie zawiera kostek lodu, to picie powinno być dobrze schłodzone w lodówce. Warto też używać składników prosto z lodówki, dzięki czemu mango lassi będzie od razu gotowe do spożycia. Warto mieć w lodówce lub zamrażalce porcję musu z mango albo pokrojonego owocu, aby szybko przygotować zdrowy deser.

Mango lassi dla wegan

Przepis na domowe mango lassi można bez problemu przygotować dla wegan. Wystarczy wykorzystać wegański jogurt kokosowy lub na bazie nerkowców i zamiast mleka skorzystać z ulubionego napoju roślinnego. Może to być mleczko kokosowe, napój migdałowy lub owsiany. Każdy z nich będzie pysznie smakować.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na sycący napój z kuchni indyjskiej. Ten przysmak gasi pragnienie - Strona Kuchni

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska