Połączyło ich ciasto

Justyna Wojciechowska-Narloch
Odciskane w drewnianych formach, lukrowane albo w kształcie zdobionych serc - m.in. takie pierniki spotkać można w Europie. Choć łączy je tradycja, każdy wypiek jest niepowtarzalny.

Odciskane w drewnianych formach, lukrowane albo w kształcie zdobionych serc - m.in. takie pierniki spotkać można w Europie. Choć łączy je tradycja, każdy wypiek jest niepowtarzalny.

<!** Image 2 align=none alt="Image 170649" sub="Żywe Muzeum Piernika przy ulicy Rabiańskiej w Toruniu jest jedynym, gdzie zwiedzający własnoręcznie mogą przygotować średniowieczne wypieki. Na zdjęciu wycieczka ze Szkoły Podstawowej w Rychnowie / Fot. Jacek Smarz">Właśnie tę wyjątkowość pierników, sięgającą wczesnego średniowiecza tradycję ich pieczenia oraz związane z nimi obyczaje promować chcą przedstawiciele czterech europejskich muzeów. Spotkali się wszyscy w słoweńskim mieście Radovlijca, gdzie także działa muzeum piernika.

- Celem spotkania było zawiązanie stowarzyszenia muzeów, którego zadaniem stanie się promocja piernika jako symbolu wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz symbolu szczęścia i powodzenia, a także wzajemna promocja muzeów i miast, w których one się znajdują - tłumaczy Andrzej Olszewski, właściciel Żywego Muzeum Piernika w Toruniu, który wziął udział w tym spotkaniu. - Założenie jest takie, że w każdym ze stowarzyszonych muzeów znajdą się ekspozycje dotyczące podobnych placówek w innych krajach, a w internecie linki do ich stron.

<!** reklama>Do Słowenii przyjechali przedstawiciele „Piernikowej Chałupki” w czeskich Pardubicach, gdzie pierniki wypieka JiżiBaba z bajki o Jasiu i Małgosi. Byli też Niemcy z miasta Pulsnitz, którzy w swoim muzeum prezentują eksponaty do wypieku pierników oraz gotowe ciasteczka. Toruńskie muzeum pochwaliło się największą muzealną powierzchnią oraz unikalną możliwością własnoręcznego tworzenia pierników przez zwiedzających. Gospodarze spotkania, czyli Słoweńcy, pokazali swoją placówkę, gdzie na oczach widzów dwie ubrane w historyczne stroje mieszczki bogato zdobią wypieki.

- To spotkanie dowiodło, że piernik może być prawdziwą pasją i fascynacją. Spotkaliśmy ludzi, którzy większość swojego życia poświęcili właśnie piernikom - przyznaje Andrzej Olszewski.

Jak się okazuje, tradycyjne ciasto z mąki, miodu i aromatycznych korzeni jest inne w każdym z krajów. U nas pachnącymi wypiekami obdarowywano możnych odwiedzających Toruń, a ich smak stał się niemal legendarny. W Słowenii pierniki w kształcie serc finezyjnie zdobione lusterkami to wyraz miłości, szacunku, wierności. Takie podarki dają sobie zako- chani czy narzeczeni przed ślu- bem. W Czechach natomiast pierniki zdobi się tradycyjnie białym lukrem.

Członkowie nowego stowarzyszenia następnym razem spotkają się późną jesienią na bożonarodzeniowych targach w Niemczech. Do współpracy zamierzają zaprosić kolejne muzea: ze Szwajcarii, Francji i Węgier.

Smacznego!

Piernik niemiecki wg najstarszego zachowanego przepisu z XVI wieku:

1 funt (500 g) cukru

1/4 lub 1/8 litra miodu

10-15 g cynamonu

1 łyżeczki gałki muszkatołowej

10-15 g imbiru

10-15 g goździków

4 g pieprzu

50-75 g mąki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie