W tym roku wyznawcy prawosławia siedli do wieczerzy wigilijnej nazywanej soczelnikiem 6 stycznia. Prawosławne święta trwają trzy dni, nie licząc wieczoru wigilijnego, aby w ten sposób podkreślić udział Trójcy Świętej w dziele zbawienia.
- Pierwszego dnia świąt (7 stycznia) obchodzi się narodzenie Jezusa w Betlejem, a w cerkwiach odprawiana jest liturgia św. Bazylego Wielkiego.
- Drugiego (8 stycznia) czci się Najświętszą Marię Pannę, która narodzinami Dzieciątka połączyła ze sobą Niebo i Ziemię.
- Trzeciego dnia (9 stycznia) wspomina się pierwszego męczennika, świętego Stefana, który oddał życie za Chrystusa narodzonego w Betlejem i zmartwychwstałego.
Polecamy
Co znajduje na się na prawosławnym stole wigilijnym? Kutia, barszcz, pierogi, ryby, warzywne przysmaki i obowiązkowo uzwar. Sekrety tych tradycyjnych potraw doskonale zna Olga Bogoslawska, doświadczona kucharka przybyła do Torunia z ukraińskiego Doniecka. Obecnie pomaga prowadzić mężowi Władysławowi restaurację "Za Wisłą" w Kaszczorku.
O kulinarnej stronie prawosławnych świat opowie Czytelnikom już w najbliższy piątek, na łamach Magazynu. Zapraszamy do lektury!
Polecamy
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?