Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na drinki. Przy tym będziemy się bawić!

Redakcja
Michał Suchocki, barman "Sesto Senso"
Michał Suchocki, barman "Sesto Senso" Archiwum prywatne
- Polacy coraz częściej odchodzą od wódki z sokiem pomarańczowym i sami eksperymentują z likierami, czy egzotycznymi dodatkami do drinków - mówi barman „Sesto Senso”.

W alkoholach, jak we wszystkim, panują mody.

- Największą popularnością w tym sezonie cieszą się drinki, które oprócz doskonałego smaku swoim wyglądem dopełniają elegancki wizerunek pijących - mówi Michał Suchocki, barman „Sesto Senso”. - Kobiety najczęściej wybierają słodkie Appletini bądź Cosmopolitan. Mężczyźni preferują drinki typu sour na bazie whisky. Największą popularnością u mnie cieszy się Sesto Senso Sour.

Czytaj też: Życzenia noworoczne, na Nowy Rok 2017 - śmieszne wierszyki, smsy, życzenia

Barmani znają największe problemy imprezowiczów i radzą, jak się ustrzec kaca.

- Największym błędem jest mieszanie trunków o różnej zawartości procentów - ostrzega Michał Suchocki. - Nie należy pić na pusty żołądek. Dobrze coś zjeść, żeby pobudzić żołądek do działania. Zapijanie czy zakąszanie? To chyba sprawa indywidualna. Każdy woli coś innego. Sam polecam popijanie wodą z dużą ilością związków mineralnych i sokiem z cytryny. To mój przepis na brak syndromu dnia następnego.

Warto wiedzieć! Darmowe przejazdy MZK w 2017 w Toruniu

Czy Polacy pod tym względem różnią się od innych nacji?

- Coraz mniej. Odchodzą od najprostszych przepisów jak wódka z sokiem pomarańczowym i sami eksperymentują z smakowymi likierami i egzotycznymi dodatki do drinków, żeby delektować się smakiem. Pojawia się coraz więcej barmanów, którzy tworzą nowe przepisy i wariacje klasycznych drinków.

Bary zamieniają się w małe laboratoria, gdzie zastosowanie znajdują różne nietypowe składniki. Ograniczeniem jest wyobraźnia.

- Oprócz koloru uzyskiwanego przez odpowiednie mieszanie płynów różnej gęstości czy standardowego garniszu z owoców wykorzystuje się również suchy lód, który daje efekt białego dymu - mówi Michał Suchocki. - Z różnych przyczyn odchodzi się od płonących drinków. Pierwszym jest bezpieczeństwo. Drugim słodycz i ciężkość takich alkoholi.

Już niebawem! Orszak Trzech Króli 2017 w Toruniu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska