Dzisiejszy odcinek rozpoczniemy pod budynkiem starej synagogi. Dlaczego właśnie tam? Bo gęsina była bardzo popularna w XIX w. w kuchni polskich Żydów.
- Jeżeli dwa narody żyją blisko siebie, to ich kultury, a więc i kuchnie, przenikają się nawzajem. I tak stało się z kuchnią żydowską i polską w XIX wieku - mówi Rafał Godziemski, nasz prowadzący.
Lubiane w tamtych czasach były takie potrawy jak półgęsek, gęsie bitki czy gulasz z żołądków. My zaprezentujemy dziś przepis na tzw. kawior po żydowski z gęsiej wątróbki. Jesteście ciekawi, co to za danie?
Zobaczcie nasz film!
Żydowski kawior na grzance
- Gęsia wątróbka, ok. 30 g
- Pieprz czarny
- Łyżka mąki
- Olej do smażenia
- Gęsi smalec
- Cebula
- Jabłko
- Jajko na twardo
- Mielony kminek
- Majeranek
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Łyżka masła
- Podawać na grzance z maślanego chleba lub chałki
- Świeży rozmaryn do dekoracji
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?