Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC 44 - GRĘBOCIN I KSIĄŻKI KUCHARSKIE

Materiał promocyjny Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Znowu jesteśmy w Grębocinie. Zwiedziliśmy Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa, a w nowym odcinku przyglądamy się dziejom książek kucharskich.

Od Babilonu do Gutenberga

Konieczność zapisywania przepisów powstała prawdopodobnie wraz z pojawieniem się kuchni dworskiej i zawodowych kucharzy, zapewne niedługo po wynalezieniu pisma.

- Zachowały się zapisane na tabliczkach przepisy z Babilonu, z XVI wieku p.n.e. Opisują przygotowywanie dań z ptactwa dzikiego i domowego. W Europie do dzisiaj przetrwało stosunkowo wiele średniowiecznych książek kucharskich. Trzeba mieć świadomość, że dostęp do nich mieli nieliczni arystokraci, wysocy rangą duchowni i najbogatsi mieszczanie. Książki kucharskie, podobnie jak wszystkie inne książki, zaczęły stawać się popularne dopiero po wynalezieniu druku przez Gutenberga. Książki z przepisami do użytku domowego pojawiły się XVI wieku – opowiada Rafał Godziemski.

Kulinarne kompendium

Za pierwszą polską książkę kucharską uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum” pióra Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza Lubomirskich. Książka była wielokrotnie wznawiana. Przepisy Stanisława Czernieckiego wykorzystywano jeszcze w XIX wieku.

„Compendium” Czernieckiego to źródło inspiracji. Także dla Rafała, który nie tylko zwiedza urokliwy Grębocin, ale oczywiście gotuje. Tym razem…

Pierś kurczaka zawinięta z białymi kiełbaskami w sosie piernikowym

  • Filet z kurczaka
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 2 kiełbaski białe z szynki PROSIACZEK
  • Ciepły sos piernikowy
  • Pieczywo
  • Szałwia
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • Pierniki
  • Łyżka miodu
  • Lampka białego wina
  • 80 ml śmietany
  • Zimy sos z pomidorem
  • Pół pomidora
  • Ząbek czosnku
  • Szczypiorek
  • Pestki słonecznika
  • Imbir mielony CYKORIA
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • 1 łyżka majonezy Pomorskiego Extra OCETIX
  • Natka pietruszki
  • Odrobina startego piernika

Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria

Ocetix

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC 44 - GRĘBOCIN I KSIĄŻKI KUCHARSKIE - Gazeta Pomorska

Dodaj ogłoszenie