Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 2 - ODC.2 – Smakowita potrawa z historią regionu w tle

Akcja specjalna

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
W drugim odcinku cyklu „Smaki Kujaw i Pomorza” Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home, ponownie gotował w Park Hotelu, który mieści się na granicy bydgoskiego Wilczaka i Okola, tuż przy Kanale Bydgoskim.

To piękne miejsce, idealne na przechadzkę, po której wybornie będzie smakować danie przygotowane przez naszego kucharza.

Ale zanim nastąpiła kulinarna prezentacja, Rafał Godziemski postanowił wprowadzić nas w historyczny klimat związany z Kanałem Bydgoskim. Jego budowę ukończono w drugiej połowie XVIII wieku. Połączył on Wisłę z Odrą, co miało kolosalne znaczenie dla transportu towarowego w regionie. Rozpoczynając tu rzeczną podróż, można dopłynąć aż do Atlantyku. W tamtym czasie cała Brda, od śluzy na Czyżkówku po Brdyujście stanowiła jeden wielki port. Inna śluza znajduje się również tutaj, na Okolu. Ten historyczno-kulinarny spacer był również okazją do odwiedzenia niezwykłego Muzeum Kanału Bydgoskiego, w którym kustosz Tomasz Izajasz przedstawił dzieje tej sztucznej drogi wodnej.

Po dawce wiedzy, nadeszła pora na dawkę kulinarnego kunsztu Rafała Godziemskiego. W tej odsłonie kucharz pokazał, w jaki sposób przyrządzić ziemniaki nadziane twarożkiem ze szczypiorkiem i z gulaszem z fasolą i roladą boczkową. Wykonanie tego dania nie powinno nikomu nastręczyć problemów. Jest stosunkowo proste, a efekt znakomity! Po degustacji warto się przewietrzyć. Okolice kanału zapraszają.

- O skali znaczenia Bydgoszczy jako miasta żeglugowego może świadczyć fakt, że na przełomie XIX i XX w. blisko trzy tysiące flisaków pracowało tylko dla największego armatora - Lloyda Bydgoskiego. W późniejszych latach, kanał był uważany za najsprawniejszą drogę wodną II Rzeczpospolitej. Jego znaczenie spadło dopiero po II wojnie światowej. Dzisiaj przepustowość Kanału Bydgoskiego jest wykorzystywana tylko w niewielkiej części. Za to pięknie wpisuje się on w krajobraz Bydgoszczy – kończy Rafał Godziemski.

PRZEPIS

Dukane ziemniaki nadziane twarożkiem ze szczypiorkiem na duszonej roladzie boczkowej Dobrodzieja z dodatkiem fasoli.

• Ziemniaki 130g
• Masło 20g
• Twarożek 50g
• Szczypiorek
• Sól CYKORIA
• Pieprz CYKORIA
• Mleko
• Ser żółty tarty 40g
• Rolada Dobrodzieja PROSIACZEK 180g
• Fasola biała ugotowana 40g
• Cebula 30g
• Koncentrat pomidorowy 30g
• Majeranek CYKORIA
• Liść laurowy CYKORIA
• Ziele angielskie CYKORIA
• Musztarda CYKORIA
• Suszona natka pietruszki CYKORIA

PARTNERZY

Cykoria

Prosiaczek

Park Hotel

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3