Regionalny Festiwal Smaku to wydarzenie będące częścią obchodów Święta Torunia. Przygotowuje je oddział Polska Press. Partnerem strategicznym jest Miasto Toruń.
Czas wielkiej kulinarnej rewolucji
W programie festiwalu są m.in. pokazy kulinarne. Swoje umiejętności zaprezentuje Grzegorz Łapanowski.
Zobacz koniecznie
To kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, inicjator Gastro Garden i organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.
Jest autorem licznych książek kulinarnych, a także wielu programów telewizyjnych i radiowych. To także juror oraz prowadzący polskiej odsłony programu „Top Chef”.
- Ostatnie 30 lat w Polsce to czas wielkiej rewolucji kulinarnej - zauważa Grzegorz Łapanowski. - Jakby było mało, od kilku lat obserwujemy wręcz niewiarygodne jej przyspieszenie. Widać je w wielu kulinarnych sferach - w piekarnictwie, cukiernictwie, daniach mięsnych, także w kwestii dbania o zdrowie. Chociaż ostatnio musimy w tym uwzględnić zmieniającą się sytuację ekonomiczną. Tej rewolucji kulinarnej sprzyja oczywiście dostęp do nowoczesnych mediów. Obserwuję wiele młodych osób potrafiących przygotować profesjonalne dania. Poza tym jesteśmy ciekawi kulinariów z innych krajów, chętnie je stosujemy w naszej kuchni.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
- Bieżące wypadki i utrudnienia w Kujawsko-Pomorskiem
- Gdzie dobrze zjeść w Toruniu i okolicach?
- Toruń Retro!
- Sport w Toruniu
Podczas Regionalnego Festiwalu Smaku w Toruniu Grzegorz Łapanowski zaserwuje wolno pieczoną gęś z kolendrą i majerankiem, na musie z pieczonych jabłek, z rodzynkami i migdałami, z sałatką z kopru włoskiego i młodymi ziemniakami z pieca oraz satay z kurczaka aromatyzowany tymiankiem i skórką z cytryny na ratatuj z sałatką z rukoli i bazylii.
- Festiwal będzie świetną okazją do spotkania z fanami gotowania - dodaje Grzegorz Łapanowski. - Będzie można zobaczyć w akcji także tych, którzy serwują potrawy. Bartek Witkowski i Rafał Godziemski są doskonale znani na lokalnym rynku kulinarnym. Świetnie, że przygotowanych przez nas dań będzie można spróbować. Wiem też, że podczas festiwalu będzie wiele innych atrakcji. Pojawią się choćby stoiska z produktami regionalnymi. Zapowiada się więc wielka uczta dla duszy i ciała.
Dodajmy, że po dwa dania zaprezentują również wspomniani Bartłomiej Witkowski i Rafał Godziemski.
Kulinarne pokazy w specjalnej strefie
Mistrzowie kuchni swoje umiejętności zaprezentują w specjalnej strefie kulinarnej na Błoniach Nadwiślańskich. Stanie w niej jedna z największych maszyn do grillowania w Polsce.
Do posmakowania wydanych zostanie 1800 porcji dań, przygotowanych przez mistrzów kuchni! Po wykupieniu na miejscu specjalnego żetonu będzie można skosztować jednej z nich.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?