Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 1 – Żnin, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
W pierwszym odcinku 2021 roku zawitaliśmy do Żnina. Zapraszamy na spacer po urokliwych uliczkach, trochę tradycji i historii oraz przede wszystkim na gotowanie!

Skąd się wzięła nazwa?

Nazwa Żnin wywodzi się od staropolskiego słowa „żnieja”, czyli żniwa. Dlatego dziś chcemy dowiedzieć się trochę więcej o tym, jak wygląda współczesna produkcja żywności, w porównaniu z dawnymi czasami. Gościmy w miejscu, które od 30 lat produkuje maszyny rolnicze.

Czasopismo dla kobiet

Mieszkańcom regionu niekiedy Żnin kojarzy się z charakterystyczną wieżą na rynku. Miłośnicy historii zwiedzić tu mogą kilka zabytkowych kościołów, a fani wodnej rekreacji skorzystać z dwóch położonych w obrębie miasta jezior.

Co jednak jeszcze skrywa historia tego niepozornego miasteczka? – Niewiele osób wie, że w okresie międzywojennym w Żninie wydawano najpoczytniejsze wówczas pismo dla kobiet, czyli „Moją Przyjaciółkę. W pięć lat od 1934 roku do 1939 roku nakład rozrósł się do kilkuset tysięcy egzemplarzy – opowiada Rafał Godziemski.

Czasopismo pełne było ciekawych tekstów, reportaży z odległych stron świata, praktycznych porad i oczywiście przepisów.

A jaki przepis dziś zaproponuje Rafał Godziemski?

Zupa z kiszonej kapusty z kluchami ziemniaczanymi

  • 2 cebule
  • Odrobina wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • Liście laurowe CYKORIA
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Sok z kiszonej kapusty PAWEKO
  • 2-3 łyżki kiszonej kapusty PAWEKO
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej OCETIX
  • Kiełbasa łowiecka ANDRÓB
  • Kluski ziemniaczane
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Majeranek CYKORIA
  • Natka pietruszki
  • Pół szklanki maślanki

Odcinek powstał we współpracy z:
Cykoria
Ocetix
Inter-vax
Paweko
Andrób

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 1 – Żnin, cz. 1 - Gazeta Pomorska