W skrócie
Popularny sos tysiąca wysp jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych. Jednak czytając etykietę, można zauważyć, że składa się z kilku rodzajów cukru, sztuczne barwniki i zagęstniki. Proponujemy lżejszą wersję, choć nie dietetyczną. Zachęcamy, aby korzystać z produktów o krótkim składzie i w miarę możliwości używać własnych przetworów. Na przykład znakomicie sprawdzi się domowy ketchup z pomidorów lub własnoręcznie zrobiony majonez. Podpowiadamy przepis na prosty sos tysiąca wysp idealny do grillowanego mięsa.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię
Sos tysiąca wysp – domowy przepis
Liczba porcji: na 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 szczypta soli.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki na sos tysiąca wysp
Jak zrobić sos tysiąca wysp?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, a świeżą cytrynę wycisnąć na sok.
- Natkę pietruszki trzeba umyć i drobno posiekać.
- W miseczce należy umieścić majonez, jogurt naturalny, ketchup i wlać sok z cytryny. Składniki należy dokładnie wymieszać.
- Następnie produkty na sos tysiąca wysp trzeba doprawić pieprzem cayenne, mieloną słodką papryką i solą.
- Do sosu tysiąca wysp trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i czerwoną cebulę.
- Sos tysiąca wysp jest gotowy do podania.
Sposób podania
Sos tysiąca wysp jak z McDonalda przyda się do kanapki z szarpaną wołowiną, burgerów wołowych, a nawet kanapki z kotletami mielonymi. Własnoręcznie przyrządzony sos tysiąca wysp może stać się także sosem do domowej sałatki lub surówki z młodej kapusty.
Oryginalny skład sosu tysiąca wysp
Warto wiedzieć, że w Stanach Zjednoczonych sos tysiąca wysp ma różne formy i składniki. Ten fakt przybliża go do polskiego sosu tatarskiego. W sosie tysiąca wysp spotkać można także pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo albo piklowane warzywa na słodko. Od czasu do czasu można spotkać pikantną wersję sosu z dodatkiem chili lub sosu sriracha. W części przepisów można spotkać mieszankę świeżych ziół np.: tymianku i koperku. Każdy z nich będzie smakować wyjątkowo, a nasz przepis można traktować jako smaczną bazę do kulinarnych eksperymentów.
Pochodzenie sosu tysiąca wysp
Nazwa sosu nie jest związana z konkretnym archipelagiem, a z pograniczem amerykańsko-kanadyjskim. Właśnie tam znajduje się region Tysiąca Wysp, w którym mieszkała twórczyni sosu Sophia LaLonde. Dzięki aktorce teatralnej May Irwin sos zyskał nazwę i rozgłos, a następnie zainteresowali się nim właściciele hotelu Herald. Warto wiedzieć, że butelki sosu wciąż są sprzedawane gościom.
Sos tysiąca wysp na kanapki. Zobacz przepis na smaczny dodat...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?