Tłusty czwartek 2021. Kiedy jest tłusty czwartek? Prosty przepis na smaczne pączki i faworki. Jak je łatwo zrobić?

Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch

Wideo

Zobacz galerię (20 zdjęć)
Tłusty czwartek 2021 rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jest również ostatnim czwartkiem przed Środą Popielcową. Wielu z nas już czeka na tłusty czwartek, czyli wielkie święto wszystkich łasuchów. Bez wyrzutów sumienia można wtedy pochłaniać nieprzyzwoite ilości pączków czy faworków. Wyjaśniamy, skąd w naszej tradycji wziął się tłusty czwartek i kiedy przypada on w tym roku. Na koniec podajemy przepisy na proste do wykonania pączki i chruściki. Sprawdźcie szczegóły w artykule poniżej.

Tłusty czwartek 2021 - ruchome święto

Data tłustego czwartku każdego roku uzależniona jest od daty Wielkanocy, która jest świętem ruchomym. Dzień ten wypada tydzień przed Środą Popielcową. W 2021 roku święto pączków i faworków obchodzimy 11 lutego.

Tłusty czwartek - data związana z Wielkanocą

Tłusty Czwartek, choć nie jest ustanowiony jako oficjalne święto, jest obchodzony przez wszystkich Polaków. Jak wygląda w kalendarzu?

  • - co roku wypada innego dnia, co jest związane z Wielkanocą i Wielkim Postem.
  • - tłusty czwartek zapowiada początek ostatniego tygodnia karnawału i może nastąpić między 29 stycznia a 4 marca, ale zwykle
    obchodzimy go na początku lutego.
  • - wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą.
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły Grzegorz Olkowski

Skąd wziął się tłusty czwartek?

Geneza tego święta sięga czasów pogaństwa. Dzień uznawano za odpowiedni na świętowanie odejścia zimy i nadejścia wiosny. Ówczesna tradycja zakładała jedzenie tłustych potraw, szczególnie mięs, a także spożywanie dużej ilości wina. Przekąską były z kolei przygotowane z ciasta chlebowego, a pączki nadziewani m.in. słoniną.

Tłusty czwartek szczególne znacznie ma w Małopolsce, gdzie przed wiekami świętowano tzw. combrowy czwartek. Nazwa pochodzi od krakowskiego srogiego burmistrza o nazwisku Comber (postać fikcyjna), zajmującego się handlem na krakowskim rynku. Był niedobry dla innych kramarzy. Comber zmarł w tłusty czwartek, dlatego tego dnia przekupki na targu urządzały zabawy.

W XVI wieku w Polsce pojawiła się tradycja spożywania pączków w słodkiej wersji. Różniły się one jednak od tych, którymi raczymy się obecnie - w środku miały mały orzeszek lub migdał. Osoba, której udało się na taki trafić miała mieć zapewnione szczęście i dostatek.

Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły Anna Kaczmarz / Dziennik Polski / Polska Press

Kiedy w 2021 roku wypada tłusty czwartek?

W 2021 roku tłusty czwartek wypada 11 lutego. W 2020 roku święto to przypadało na 20 lutego, rok wcześniej na 28 lutego, natomiast w roku 2018 - 8 lutego. Za rok, czyli w 2022 roku objadanie się pączkami nadejdzie 24 lutego, zaś rok później - 16 lutego.

Tłusty czwartek - ile kalorii ma pączek z nadzieniem?

Niby wiemy, że w tłusty czwartek możemy objadać się do woli, ale z drugiej strony boimy się, że zjedzone kalorie pozostaną z nami na dłużej. Pączek, w zależności od nadzienia i okraszenia cukrem, ma od ok. 250 do 370 kalorii, w tym: klasyczny pączek to około 340 kilokalorii, pączek hiszpański (około 400 kilokalorii). Pączek z adwokatem to około 237 kilokalorii. A faworki? W 100 gramach zawierają w sobie prawie 500 kilokalorii, pojedynczy faworek to 87 kilokalorii.

Jak zrobić pączki na tłusty czwartek? Prosty przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki
  • 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 40 g cukru - około 3 pełne łyżki
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu - można pominąć
  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 3 łyżki soku z cytryny - 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Pozostałe dodatki:

  • 80 g dowolnej marmolady do nadziewania pączków
  • 80 g kandyzowanej skórki owocowej
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły Anna Kaczmarz / Dziennik Polski / Polska Press

Przepis na pyszne pączki na tłusty czwartek

Do zrobienia pączków potrzebujesz też: blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania ciasta; wykrawaczka o średnicy 7 cm lub szklanka do wycinania pączków; średni i szeroki garnek; cedzak do łowienia pączków; ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka, pędzelek kuchenny do smarowania pączków lukrem. 

Sposób wykonania:

Zrób zaczyn. Ze składników na ciasto uszczknij po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut). Naczynie z zaczynem możesz umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni).

W dużej misce umieść: niecałe 500 gramów mąki pszennej (minus łyżka użyta do zaczynu). Dodaj szczyptę soli, cztery żółtka jajek, 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostałe dwie łyżki cukru. Wlej również niecałą szklankę ciepłego mleka (minus 3 łyżki użyte do zrobienia zaczynu) oraz zaczyn. W tym momencie możesz również dodać alkohol. Wlej dwie łyżki spirytusu, rumu lub wódki. Wysokoprocentowy alkohol dodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski.

Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły
Tłusty czwartek 2021. Kiedy wypada tłusty czwartek? Jak z tej okazji zrobić pączki lub faworki? Oto przepisy i szczegóły Jaroslaw Jakubczak/ Polska Press

Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Przygotuj sobie stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe.

Puszyste ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość około 2,5 cm. Wykrawaczką wycinaj pączki. Każdy fragment ciasta na pączka lekko rozpłaszcz. Na środek wyłóż łyżeczkę marmolady. Zamknij marmoladę w środku ciasta (podobnie jak do pierogów) i bardzo dokładnie zlep pączka. Formuj go w dłoniach na kształt kuli. Układaj je jeden obok drugiego na lekko oprószonej mąką desce. Tak przygotowane pączki przykryte ściereczką bawełnianą, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

W trakcie wyrastania pączków przygotuj sobie średniej wielości garnek. Wlej do niego minimum 700 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. staw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury 175 stopni. Pączki jeszcze rosną w garnku, więc powinny swobodnie w nim pływać. Smaż je na rumiano po około 2-3 minuty na stronę.

Jak zrobić chruściki i faworki? Sprawdź prosty przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania chruścików na tłusty czwartek 2021:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
  3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie