W skrócie
We wstępie do przepisu z książki „Włoska uczta”, Matteo Brunetti zdradza, że kiedyś w lodówce zostały mi tylko dwie rzeczy: prawdziwki i cukinie. Pomyślał, że stworzy z nimi dość ryzykowny makaron, ale efekt przerósł jego wszelkie oczekiwania. Przez przypadek zrobił jeden ze swoich nowych ulubionych przepisów na makaron. Tak powstało tagliolini z cukiniami i prawdziwkami (lub innymi dowolnymi grzybami). Uczestnik 6. Edycji „MasterChefa” zapewnia, że smak tej potrawy zapewnia kosmiczne doznania.
Tagliolini Łagodny Las - przepis Matteo Brunettiego
Danie wegetariańskie, zawiera gluten.
Na 2 porcje.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 200 g prawdziwków lub podgrzybków,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g makaronu tagliolini,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 20 g sera Parmigiano,
- 20 g sera Pecorino Romano,
- skórka z 1 limonki,
- oliwa z oliwek,
- sól pieprz.
Jak zrobić makaron tagliolini?
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj cukinię na tarce z dużymi oczkami. Pokrój grzyby w cienkie plastry.
- Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek. Smaż minutkę na średnim ogniu, po czym dodaj grzyby i nastaw palnik na duży ogień.
- Smaż grzyby, aż przyrumienią się jak stek. Przypraw je solą i pieprzem.
- Odłóż je na chwilę na bok, a na tę samą patelnię wlej znowu trochę oliwy i na średnim ogniu usmaż cukinię.
- Przypraw ją od razu solą i pieprzem.
- Mieszaj i smaż. Mieszaj i smaż. Mieszaj i… smaż! Aż cukinia będzie miękka.
- W międzyczasie ugotuj makaron w posolonej wodzie. Gotowy makaron powinien być al dente.
- Odcedź go (nie wylewaj całej wody, to łzy bogów!) i przełóż makaron na patelnię. Wlej też na nią odrobinkę boskich łez, żeby powstał lekki sosik.
- Teraz dodaj grzyby, połowę posiekanej (równie boskiej) natki pietruszki i wymieszaj całość. Posyp startym serem Parmigiano i wymieszaj po raz ostatni.
- Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp na koniec startym Pecorino Romano, pozostałą natką pietruszki oraz startą skórką z limonki.
Buon appetito!
„Włoska uczta” Matteo Brunettiego – przepisy jak od włoskiej babci
Matteo Brunetti w swojej książce zbiera, to co znane we włoskiej kuchni np.: przepisy na pizzę, focaccię i sałatkę caprese, z nowoczesnym podejście widocznym w malinowym tiramisu. Widać, że jest pasjonatem gotowania, który okrasza klasyczne przepisy poczuciem humoru. Przykładem na to podejście jest umieszczenie sposobu na mozzarellę w karocy Kopciuszka albo znany z mediów społecznościowych przepis na pieczonego bakłażana (twojego byłego). Autor porządkuje to, co tradycyjne i dodaje swoje poczucie humoru tak dobrze znane obserwatorom z mediów społecznościowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis z książki „Włoska uczta” Matteo Brunettiego udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?