MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wrzucasz do masy całą czekoladę, pieczesz i gotowe. Ciasto z całą tabliczką czekolady jest szybkie i pyszne. Zobacz, jak je zrobić

Anna Moyseowicz
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ciepła czekolada jeszcze jest płynna.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ciepła czekolada jeszcze jest płynna. Anna Moyseowicz
Ciasto z całą czekoladą potrafi poprawić humor i skutecznie osłodzić jesienny wieczór. Jest nie tylko banalnie proste w przygotowaniu, ale też tanie. Zrobisz je z podstawowych produktów, które niemal zawsze znajdują się w kuchni. Dodatkowym składnikiem jest jedynie tabliczka wybranej czekolady. Prezentuję wypróbowany, szybki przepis, który warto zrobić, aby zapewnić sobie chwilę przyjemności.

Spis treści

Kilka składników, parę chwil i już możesz delektować się wyjątkowym deserem. Ten nietypowy przepis sprawi, że zakochasz się w czekoladzie na nowo. Wystarczy zrobić ekspresowe ciasto, wrzucić tabliczkę do surowej masy, zalać ją resztą ciasta i upiec. Ja zdecydowałam się na wersję mleczną, lecz można wybrać ją według własnych upodobań. Ciasto będzie też pyszne z czekoladą gorzką i białą. Dla jeszcze lepszego efektu można wykorzystać dwie tabliczki czekolady, jedną do wewnątrz ciasta, a drugą jako polewę.

Zobacz, jak zrobić ciasto z całą czekoladą.

Przepis na ciasto z całą tabliczką czekolady

Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Czytaj też: Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami. Tak smaczne, że zjesz je do ostatniego okruszka. Poznaj prosty przepis na placek ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 350 gramów mąki,
  • 100 gramów cukru,
  • 16 gramów cukru wanilinowego,
  • 90 mililitrów oleju,
  • 200 mililitrów mleka,
  • 4 gramy (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tabliczka wybranej czekolady.

Jak zrobić ciasto z całą czekoladą?

  1. Jajka wbić do wysokiej miski i dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy, ubijając na puszystą masę.
  2. Do masy dodać sól, olej oraz mleko, krótko miksować.
  3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Przygotować formę do ciasta, najlepiej keksówkę. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Około 2/3 ciasta wylać do formy.
  6. Na ciasto wyłożyć tabliczkę czekolady.
  7. Resztę masy wylać na czekoladę.
  8. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25-30 minut.
  9. Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem albo też przygotować polewę czekoladową.

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska