Spis treści
Kilka składników, parę chwil i już możesz delektować się wyjątkowym deserem. Ten nietypowy przepis sprawi, że zakochasz się w czekoladzie na nowo. Wystarczy zrobić ekspresowe ciasto, wrzucić tabliczkę do surowej masy, zalać ją resztą ciasta i upiec. Ja zdecydowałam się na wersję mleczną, lecz można wybrać ją według własnych upodobań. Ciasto będzie też pyszne z czekoladą gorzką i białą. Dla jeszcze lepszego efektu można wykorzystać dwie tabliczki czekolady, jedną do wewnątrz ciasta, a drugą jako polewę.
Zobacz, jak zrobić ciasto z całą czekoladą.
Przepis na ciasto z całą tabliczką czekolady
Liczba porcji: 8.
Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 350 gramów mąki,
- 100 gramów cukru,
- 16 gramów cukru wanilinowego,
- 90 mililitrów oleju,
- 200 mililitrów mleka,
- 4 gramy (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- tabliczka wybranej czekolady.
Jak zrobić ciasto z całą czekoladą?
- Jajka wbić do wysokiej miski i dodawać stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy, ubijając na puszystą masę.
- Do masy dodać sól, olej oraz mleko, krótko miksować.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotować formę do ciasta, najlepiej keksówkę. Posmarować tłuszczem i oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.
- Około 2/3 ciasta wylać do formy.
- Na ciasto wyłożyć tabliczkę czekolady.
- Resztę masy wylać na czekoladę.
- Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 25-30 minut.
- Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem albo też przygotować polewę czekoladową.