2 z 5
Poprzednie
Następne
Znamy wyniki dochodzenia epidemiologicznego w żłobku miejskim przy ul. Bażyńskich
O tym, że przyczyną zatrucia był gronkowiec złocisty enterotoksyczny w śniadaniu pisaliśmy tydzień temu. Bakterię wykryto w trzech potrawach serwowanych tego dnia dzieciom - paście z kurczaka z brzoskwinią, leguminie z kaszy manny z malinami i porzeczkami oraz w arbuzie.
Sanepid szukał jeszcze źródła zatrucia, czyli skąd groźna bakteria wzięła się w śniadaniu. „Śledztwo” zakończono w piątek. Wykazało, że spośród całego personelu nosicielami gronkowca są trzy osoby, z czego tylko jedna uczestniczyła w przygotowywaniu potraw dla dzieci i spożywała je. Nie wiadomo, czy właśnie w ten sposób zaraziła się gronkowcem, czy była już jego nosicielem i przeniosła bakterię do pożywienia.
Zobacz także:
Dzieci ze żłobka zaczęły wymiotować