Zniesienie obostrzeń od 14 lutego? Czy restauracje nadal będą zamknięte?
Tymczasem wielu restauratorów stojących na skraju bankructwa wbrew zakazom otwiera swoje lokale. Według danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej po 18 stycznia działalność wznowiło 20 tys. lokali gastronomicznych w kraju. Restauratorzy zrzeszeni w IGGP postanowili też złożyć w sądzie pozew zbiorowy przeciw rządowi, twierdząc, że ograniczenia nałożone na ich branżę nie mają dostatecznych podstaw prawnych.
Zakaz działalności zdecydowały się złamać niektóre firmy z branży fitness. Wielu przedsiębiorców postanowiło też obejść przepisy. Pomysłowość nie zna granic. Mamy więc do czynienia z „podróżami służbowymi”, które tak naprawdę są wakacyjnymi wypadami do miejsc turystycznych. Mamy nagły przyrost liczby osób uprawiających sport profesjonalnie, w restauracjach siedzą „testerzy potraw”. Decyzja o otwarciu galerii sztuki inspiruje niektórych hotelarzy i restauratorów do organizowania „działalności muzealnej”. Zapraszają na „zwiedzanie” pokojów hotelowych i na „pokazy kulinarne z testowaniem potraw".