Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1152 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Zmiany dla pacjentów! Dotyczą refundacji wyrobów medycznych. Sprawdź, kto skorzysta
Od stycznia 2024 r. pacjenci będą korzystać z refundacji na wyroby medyczne według nowych zasad. Na wykazie przybyło pozycji, a także pojawiły się niższe...
Gruszek jest wciąż pod dostatkiem. Przygotuj z nich leczniczą nalewkę
Jesień to idealny czas na nalewkę z gruszek. Jest ich pod dostatkiem, dlaczego więc nie zachować jej właściwości na później? Gruszkówka pomaga na różne...
Dieta dla cukrzyka nie musi być droga. Zobacz tani jadłospis
Cukrzyca to choroba, której leczenie bezwzględnie wymaga właściwego żywienia. Niestety, oficjalne zalecania proponowane pacjentom są często niewykonalne, a...
Masz ten syrop na kaszel? Nie używaj go! Przy produkcji pomylono opakowania
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o zagrożeniu związanym ze spożyciem ziołowego suplementu diety. Chodzi o syrop na kaszel. Z powodu pomyłki spożycie...
Zdrowe nawyki czy zaburzenie? Sprawdź, czy czasem nie przesadzasz z dietą
Starasz się jeść zdrowo i przeżywasz każde odstępstwo od diety? Dobre odżywianie może łatwo przerodzić się w obsesję, o co szczególnie łatwo w dzisiejszych...
Dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci. A sięga po niego większość Polaków!
Czy popularne produkty spożywcze mogą szkodzić sercu? Niestety, tak, a dotyczy to zwłaszcza osób, które nie zauważają swoich objawów lub je ignorują. Jedzenie...
Łatwe ćwiczenia na ból szyi. Ale pomogą też na inną dolegliwość
Ból szyi to uporczywa dolegliwość, często połączona z bólem karku i głowy. Najczęściej przyczyną jest nadmierne napięcie mięśni, któremu można zaradzić poprzez...
Nowa mutacja COVID to poważny problem! Kolejny wariant już nam zagraża
Koronawirus Omikron wciąż produkuje nowe podwarianty swojego genomu, by skuteczniej zarażać człowieka. Tym razem może mu się udać, bo zyskał mutację kolca, na...
Makaron wycofany ze sprzedaży! Podano producenta i numer partii
Klienci, którzy kupią ten makaron, są zagrożeni poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. W wyrobie wykryto substancję, która nie powinna tam się znaleźć. Ze...
Zdrowa alternatywa dla cukru. Jest słodki, lecz warto go używać
Zamienników cukru jest wiele i trudno wybrać ten najlepszy. Najbardziej polecane naturalne produkty wciąż mają cukry proste, ale komplet zawartych w nich...