Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
356 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Fasolka po bretońsku na tani i pożywny obiad. Tradycyjny przepis jak od babci
Fasolka po bretońsku to pyszne danie, które przygotujesz bez trudu w jedyne 15 minut i ugotujesz w godzinę. Dodatek wyrazistych przypraw sprawia, że potrawa...
Ciasto śliwka w czekoladzie. Smakuje lepiej niż popularne słodycze
Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwkami idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub jako deser po niedzielnym obiedzie. Jest gęste od czekolady i obłędnie...
Oto sekret delikatnego mięsa kurczaka. Spróbuj, a wpadniesz w zachwyt
Delikatne, soczyste, rozpływające się w ustach mięso kurczaka i chrupiące warzywa. Kurczak curry to bardzo łatwe do przygotowania danie, które zasmakuje...
Obłędna sałatka łabędzi puch. Pięknie wygląda na świątecznym stole
Sałatka łabędzi puch pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Przygotuj ją na Wielkanoc, a twoi bliscy będą zachwyceni. To warstwowa sałatka z szynką z kurczaka,...
Babcia wyjawiła mi, z czego robi fenomenalny rosół. Zdębiałam, a teraz robię to samo
Wyśmienity rosół z kaczki smakuje jak z najlepszej restauracji. Zadziwiające jest to, że można go zrobić z resztek, które zostają po pieczeniu kaczki. Dodatek w...
Zachwycająca sałatka z tuńczykiem i jajkami. Najlepsza na Wielkanoc
Tuńczyk, ziemniaki, jajka i marchew tworzą kolejne warstwy bardzo efektownej i smacznej sałatki mimoza. Nawiązuje ona wyglądem do kwiatów mimozy, które w...
Te skrzydełka znikają szybciej niż się pieką. Robię do nich doskonałą marynatę
Chrupiące skrzydełka w miodzie i czosnku to bardzo prosty obiad, którym zachwycisz swoją rodzinę. Są tak smakowite, że prawdopodobnie będziesz robić to danie co...
Najprostszy sos pomidorowy do makaronu. Zdradzamy włoski patent na pyszny sos
Spaghetti neapolitańskie to sposób na szybki i prosty obiad. Wystarczą tylko dwie przyprawy. Sos pomidorowy będzie znacznie smaczniejszy, jeśli zastosujesz...
Najlepszy sernik, jaki znam. Jeden składnik sprawia, że jest niesamowicie kremowy
Idealne połączenie kwaskowatej masy serowej i słodkiej pulpy mango. Nietypowy dodatek sprawia, że sernik wychodzi zachwycająco kremowy. Jego konsystencja jest...
Jajka faszerowane w skorupkach. Zachwycająca przystawka na Wielkanoc
Jajka faszerowane i smażone w skorupkach to świetny pomysł na wielkanocną przystawkę. Sprawdzą się także podczas innych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Ich...