Zobacz wideo: Świąteczny poradnik paczkowy. Jak zamawiać prezenty online?
Jak pomóc branży gastronomicznej, która od tygodni walczy o przetrwanie? Rząd proponuje postojowe dla pracowników i zwolnienie z ZUS, zaś Federacja Przedsiębiorców Polskich idzie znacznie dalej. Sugeruje rządzącym, by zdecydowali się na zwolnienie z ZUS i PIT bonów na posiłki dla pracowników.
Polecamy
- Kujawsko-Pomorskie. Tutaj możesz kupić choinki prosto z lasu w naszym regionie
- Tak kręcili finałowy odcinek "Kuchennych rewolucji". Mamy zdjęcia!
- Jak w najbliższych latach zmieni się śródmieście Torunia?
- Black friday. Jakie prawa przysługują kupującym?
- Ile łóżek "covidowych" jest zabezpieczonych w szpitalach województwa?
- Zakaz petard i fajerwerków w sylwestra i Nowy Rok z powodu pandemii
Dobry przykład z Belgii
"Wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. Ponadto pozwoliłoby to na utworzenie ponad 100 tys. nowych miejsc pracy. Przyznanie pracownikom benefitu żywieniowego przełożyłoby się na wzrost ich siły nabywczej o ok. 9,6 proc., przy jednoczesnym spadku udziałów kosztów pozapłacowych w całkowitych kosztach pracy o 2,2 pkt proc." – wylicza Federacja.
Przytacza przy tym badania przeprowadzone m.in. W Belgii, które wykazały, że system kart i bonów przyczynia się do stabilizacji kondycji finansowej firm z branży gastronomicznej.
Jak pomaga się branży gastronomicznej w Polsce? O tym więcej w poniższej galerii:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?