Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 35:
Ile kosztują pierogi, a ile barszcz na święta w Toruniu?
Ceny pierogów z kapustą i grzybami wahają się od ok. 2 zł do nawet 4 zł za sztukę. Gdy chcemy zamówić 100 pierogów dla całej rodziny, robi się z tego spora sumka. A przecież to dopiero początek! Wigilię wypada rozpocząć zupą. Ceny barszczu także są zróżnicowane – za słoik o pojemności 900 ml w knajpie U Qurczaka zapłacimy 16 zł, w Restauracji Luizjana 25 zł, w Naszej Toruńskiej 28 zł, w Restauracji U Kucharzy 35 zł, a w Bezie 45 zł.
Polecamy
W ofercie toruńskich lokali są też inne zupy:
- rybna,
- borowikowa,
- z leśnych grzybów z dodatkiem soku z kiszonej kapusty,
- flaki,
- czarnina,
- a nawet aksamitny krem z raków z szyjkami rakowymi – ten ostatni dostępny w Pałacu Romantycznym w Turznie w cenie 60 zł za litr.
A co z rybami? Wybór jest spory
W Hotelu Filmar karp smażony w panierce z migdałem (2 kawałki po 100 g, czyli razem 200 gramów) kosztuje 27 zł. W Naszej Toruńskiej za 280 gramów (dwie porcje) karpia pieczonego w sosie borowikowym ze śmietanką, cebulą i natką pietruszki zapłacimy 68 zł. Z kolei w Pałacu Widokowym na 160 g karpia z sosem pomarańczowym i migdałami wydamy 34 zł.
Kto nie lubi karpia, zamówić może stek z łososia, a także dorsza, sandacza, suma czy szczupaka, a na zimno - śledzie na wiele sposobów. Albo rybę po grecku – ta, dla przykładu, w Recepturze kosztuje 9 zł za 100 gramów, w Naszej Toruńskiej 53 zł za 0,5 kg, czyli niecałe 10 zł za 100 gramów, w Pałacu Widokowym 12 zł za 100 gramów, w Karczmie Gęsia Szyja 20 zł za 150 gramów, czyli ok. 13 zł za 100 gramów, a w Piernicovej – 19 zł za 100 gramów.
Dla tych, którzy ryb nie jedzą, wege knajpki oferują selerybę (Karrotka) albo bezrybę (Chwast Prast Bistro).
Catering świąteczny w Toruniu. Co jeszcze można zamówić?
W ofercie toruńskich lokali są również krokiety, uszka i pasztety. Wśród dań mięsnych na ciepło królują zrazy. Zamówić można też gołąbki, udka z kaczki, de volaille czy policzki wołowe.
Polecamy
Naszą uwagę zwróciły takie oryginalne dania z cateringu jak pierogi z pokrzywą z Chwast Prast, vol-au-vent (ciasto francuskie) z tatarem z gravlaxa (łososia) i marynowanym ogórkiem z Pałacu Widokowego, carpaccio z wędzonej gęsi kołudzkiej w Pałacu Romantycznym czy rolada z kaczki ze szpinakiem i fetą z Daglezjowego Dworu.
A co na deser? Ceny ciast również mogą zwalić z nóg
W Bezie najwięcej zapłacimy za torty i bezy – ceny przekraczają 200 zł. Tańsze są serniki – średnio 170 zł za 2-2,5 kg ciasta. W Naturze Słodyczy za serniki, w zależności od rodzaju, zapłacimy od 125 do 140 zł. Do wyboru m.in.
- pistacjowy,
- nowojorski,
- ze słonym karmelem,
- baskijski,
- piernikowy.
W ofercie kawiarni znajdziemy też m.in. makowiec, jagielnik, stefankę czy orzechowca.
Bread House Cafe na święta ma sporo wegańskich propozycji – tofurniki w cenie od 150 do 170 zł i nerkowniki: pomarańczowo-czekoladowy i kawowo-orzechowy za 180 zł.
W Pie Town prawdziwym hitem jest tort świąteczny renifer za 250 zł. W ofercie kawiarni są też tarty czy ciasta deserowe w tym Ferrero z chrupiącą praliną czy sycylijskie ciasto pistacjowe.
Czy da się znaleźć ciasto za mniej niż 100 zł? Tak, jeśli zamówimy piernik – za ten tradycyjny wypiek zapłacimy średnio 70 zł.
Nie masz czasu? Zamów catering świąteczny. Do kiedy składać zamówienia?
Każda restauracja ustala własny termin przyjmowania zamówień. W większości przypadków to 14-15 grudnia, ale część restauracji czeka na klientów dłużej.
- Zamówienia przyjmujemy do 18 grudnia - informuje Receptura.
Podobnie Beza. Karrotka czeka do 19 grudnia, tak samo Luizjana, a Restauracja U Kucharzy - aż do 20 grudnia.
Polecamy nasze grupy i strony na Facebooku:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?