6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Podczas gdy wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/4b/98/66471bf5c6f40_o_large.jpg)
fot. unsplash.com
Chleb pełnoziarnisty i razowy - skutki jedzenia. Te osoby nie powinny jeść chleba pełnoziarnistego
Chleb pełnoziarnisty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Podczas gdy wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się z większym ryzykiem raka barwnikowego i raka żołądka, spożywanie pełnych ziaren może mieć działanie ochronne. Różne badania wykazały niższy odsetek zachorowań na raka okrężnicy, żołądka, piersi, trzustki, prostaty i przełyku, porównując najwyższe i najniższe spożycie produktów pełnoziarnistych.
Naukowcy odkryli, że u osób spożywających największą ilość produktów pełnoziarnistych w porównaniu do najniższych, ryzyko zachorowania na raka żołądka jest o 27 proc. niższe.