Krótka historia dyni
Dynia do Europy dotarła w XVI wieku, jednak w Ameryce Południowej, skąd pochodzi, uprawa dyni była znana o wiele wcześniej. W ciągu tych kilkuset lat obecności na europejskich polach, dynia zaczęła być uprawiana coraz częściej przez rolników. Z roku na rok zdobywa również nowych zwolenników. Także w Polce coraz więcej rolników decyduje się uprawiać to warzywo. Powoli stajemy się liderem w UE pod względem ilości ton zebranej dyni.
Powodów dla których producenci decydują się uprawiać dynie jest wiele. Przede wszystkim dynia rośnie praktycznie na każdej glebie. Jej uprawa nie jest skomplikowana przez co koszty produkcji również nie są wysokie. Dodatkowym jej atutem patrząc od trony producentów jest fakt, że nie jest zbytnio atakowana przez szkodniki. Oprócz tego to warzywo
wdarło się do kultury masowej poprzez jej wykorzystywanie w czasie Halloween.
Polecamy
Właściwości odżywcze dyni
Dynia jest więc niewątpliwie królową jesieni. W październiku masowo pojawia się na straganach i w supermarketach. Dynia nadaje się do spożycia na wiele sposobów. Można z niej przyrządzić miedzy innymi smaczną zupę krem. Miąższ znakomicie nadaje się również do placków oraz innych potraw. Zdrowe i smaczne są także pestki, które w swoim składzie zawierają wiele potasu.
Dynia jest bogata w witaminy i minerały. Odmian dyni jest bardzo dużo, ale każda zawiera wartości odżywcze.
Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)
- Wartość energetyczna - 26/20 kcal
- Białko ogółem - 1.00/0.72 g
- Tłuszcz - 0.10/0.07 g
- Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik - 0.5/1.1 g
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna - 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy - 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K - 1.1/0.8 µg
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo - 0.80/0.57 mg
- Magnez - 12/9 mg
- Fosfor - 44/30 mg
- Potas - 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk - 0.32/0.23 mg
Polecamy
Na co dobra jest dynia?
Dynia jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, a więc może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego. Jedną z największych zalet dyni jest niskokaloryczność. Idealnie sprawdza się więc w diecie odchudzającej. Dostarcza do organizmu wiele niezbędnych składników nie powodując u pacjentów przyrostu wagi.
Dynia, podobnie jak większość warzyw, odznacza się korzystnym działaniem dla naszego organizmu. Wpływając m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom stolca, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi.
Na co jeszcze dobra jest dynia?
>>>NA TO JESZCZE POMAGA DYNIA. SPRAWDŹ >>>TUTAJ<<<
Co zrobić z dyni?
Dynia niewątpliwie stała się też symbolem Halloween. Tradycja wydrążania warzywa i robienia z nich strasznych lampionów wywodzi się z Irlandii. Powoli tradycja ta przeniosła się do USA, a następnie na wiele krajów świata. Na przełomie października i listopada w wielu domach i ogrodach zobaczymy straszne podświetlane stwory zrobione z dyni.
Jeżeli chodzi o właściwości kulinarne to do wykorzystania w kuchni nadają się zarówno miąższ jak i pestki. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Marynowany w occie nadaje się także do dodatków do dań wytrawnych.
Pestki można dodać do sałatki, ciasta lub chleba. Z kolei olej z pestek idealnie nadaje się do sałatek. Wykorzystanie dyni zależy więc o fantazji przygotowującego posiłek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?