Jak fast food wpływa na płodność kobiet i mężczyzn?
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie, które ukazało się na łamach czasopisma „Human Reproduction”, wskazuje jednoznacznie, że źle skomponowana dieta obniża płodność kobiet i mężczyzn i wydłuża czas do zajścia w ciążę. Przebadano 5598 kobiet z Australii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Nowej Zelandii i Stanów Zjednoczonych, które były w I trymestrze swojej pierwszej ciąży (14-16 tydzień ciąży). Kobiety zostały zapytane przez położną na pierwszej wizycie położniczej o swoją dietę na miesiąc przed poczęciem oraz częstotliwość spożywania owoców, zielonych warzyw liściastych, ryb i fast foodów.
Okazuje się, że nie tylko palenie czy otyłość (co zostało potwierdzone już we wcześniejszych badaniach) mają wpływ na możliwość poczęcia oraz mogą przyczyniać się do niepłodności (braku ciąży w czasie dłuższym niż 12 miesięcy przy regularnych stosunkach płciowych bez stosowania antykoncepcji – definicja WHO). Takie zaburzenia może powodować również sposób odżywiania, który nie musi wiązać się z nadwagą czy otyłością.
Zobacz również: Otyłość możesz leczyć za darmo na NFZ. Jakie warunki musisz spełnić? Sprawdź, jak skorzystać z darmowego programu KOS-BAR
Jedzenie fast foodów, oprócz tego, że samo w sobie jest szkodliwe dla organizmu poprzez swoją kaloryczność i niską zawartość substancji odżywczych, przyczynia się również do zmniejszonego spożycia owoców i warzyw. Oba te czynniki powodują problemy z poczęciem i mogą wywołać niepłodność.
Badania wykazały, że:
- o 12 proc. w ciągu najbliższego roku zmniejsza się możliwość zajścia w ciążę u kobiet, które spożywają warzywa i owoce tylko 2 razy w tygodniu,
- o 16 proc. spada szansa na poczęcie dziecka w przypadku kobiet, które co najmniej 4 razy w tygodniu jedzą fast foody. Również czas zajścia w ciążę jest tu istotny, ponieważ pozytywny wynik testu pojawia się u nich co najmniej miesiąc później niż u kobiet nie spożywających hamburgerów i chipsów.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda udowodnili również, że dieta oparta na fast foodach zaburza także męską płodność i znacznie obniża jakość nasienia, a tym samym możliwość zapłodnienia partnerki nawet u młodych mężczyzn w wieku od 18 do 22 lat.
Zobacz także:
Jak zwiększyć płodność i zajść w ciążę?
Wniosek z badań jest oczywisty: chcąc zajść w ciążę należy zrezygnować ze „śmieciowego jedzenia” typu fast food, czyli m.in. chipsów, frytek, hot dogów, hamburgerów, słodkich napojów (zwłaszcza gazowanych), potraw smażonych w głębokim tłuszczu, a także gotowych słodyczy takich, jak ciasta i ciastka. Produkty te zaburzają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, co wpływa również na zmniejszenie płodności.
Należy więc unikać żywności przetworzonej, zawierającej duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans, bogatej w sól oraz cukier. Najlepiej zastąpić ją produktami roślinnymi, które uzupełnią niedobory witamin i związków mineralnych oraz dostarczą odpowiednich składników odżywczych.
Do zwiększenia płodności przyczynić się może prawidłowo skomponowana dieta zawierająca przede wszystkim:
- kwasy omega-3 – mają działanie przeciwzapalne, a zawiera je m.in. olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek oraz ryby np. łosoś, śledź, makrela,
- witaminy z grupy B – w tym przede wszystkim kwas foliowy, B6, B12, które znajdziemy w rybach, warzywach, nasionach roślin strączkowych, mięsie, orzechach, produktach zbożowych,
- żelazo – jego niedobór prowadzi do niedokrwistości, która może zaburzać cykl menstruacyjny u kobiet i osłabiać jakość spermy u mężczyzn. Źródłem żelaza w diecie są jaja, mięso, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa,
- cynk – wpływa na wytwarzanie hormonów płciowych oraz prawidłowy przebieg owulacji i cyklu menstruacyjnego. Znajdziemy go w nabiale, rybach, jajach, pestkach dyni i słonecznika, orzechach, pieczywie razowym, mięsie, kaszy gryczanej,
- selen – poprawia ruchliwość plemników, a jego niedobór w przypadku kobiet może być przyczyną poronień oraz powikłań ciąży. Znajduje się w sezamie, orzechach brazylijskich, mące pełnoziarnistej rybach i owocach morza,
- antyoksydanty – niszczą wolne rodniki zmniejszając stres oksydacyjny w organizmie oraz niwelując stany zapalne, co wpływa na polepszenie ogólnej kondycji organizmu. Zawierają je świeże warzywa takie jak pomidory, papryka, natki pietruszki oraz owoce szczególnie jagodowe (jagody, maliny, borówki) a także cytrusy, jabłka.
Oprócz niewłaściwej diety bogatej w produkty wysokoprzetworzone niekorzystny wpływ na płodność, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn mają także: nieprawidłowa masa ciała (nadwaga czy otyłość, ale też niedowaga) oraz stres, brak aktywności fizycznej i używki.
Należy również pamiętać, że niepłodność może mieć różne przyczyny i sama zmiana diety nie zawsze musi przynieść oczekiwany efekt w postaci ciąży. Najlepiej więc zasięgnąć profesjonalnej pomocy i zgłosić się do lekarza ginekologa, który zleci przeprowadzenie odpowiednich badań, pomocnych w znalezieniu konkretnej przyczyny niepłodności i rozpoczęciu właściwego leczenia.
Czytaj także: Pijesz kawę w ciąży? Twoje dziecko może być niższe od rówieśników. Kofeina może zaburzać rozwój i hamować wzrost dziecka
Źródło:
WOMEN WHO EAT FAST FOOD TAKE LONGER TO BECOME PREGNANT The University of Adelaide
Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy Oxford Academic
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?