Największym wyzwaniem domowego cukiernika lub cukierniczki jest wyprodukowanie w domu lukru plastycznego. Po rozwałkowaniu, można nim przykryć cały tort, a z drobnych wycinków, uformować róże tortowe, listki lub litery. Jest to fantastyczne wyzwanie dla miłośników pieczenia. Na szczęście, przychodzimy z pomocą i tłumaczymy, jak zrobić lukier plastyczny.
Lukier plastyczny - przepis:
- 750 - 800 g cukru pudru, przesianego
- 100 g glukozy w płynie lub w proszku
- 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
- 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
- 3 łyżeczki margaryny do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego aromatu
Uwaga - lukier plastyczny nie uda się bez dodatku glukozy, to dzięki niej daje się dowolnie formować i ugniatać.
Żelatynę należy całkowicie rozpuścić, w dowolny stosowany przez siebie sposób, do ciepłej (ale nie doprowadzonej do wrzenia) żelatyny, dodajemy glukozę i margarynę. Do ciepłego płynu dodajemy stopniowo cukier puder, na końcu aromat lub barwniki.
Jedyna różnica w tym, jak zrobić kolorowy lukier plastyczny tkwi w barwniku spożywczym, którego rolę może też spełnić sok z wiśni, rabarbaru, agrestu. Masę wyrabiamy ręcznie. Tak przygotowaną masą, po rozwałkowaniu można obłożyć tort średnicy do 25 cm. Jeśli przepis na lukier plastyczny nie pomógł, a masa nadal się kruszy - zawsze można zakupić gotową masę do dekoracji tortów. Dostępne są również lukry plastyczne kolorowe w barwach tęczy.
Lukier cytrynowy - jak przyrządzić
Najsmaczniejszym lukrem - słodkim a jednocześnie orzeźwiającym i pachnącym cytrusami jest lukier cytrynowy. Jak zrobić lukier cytrynowy? To banalnie proste! Wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny (odrzucając gorzkie pestki) i wymieszać go z cukrem pudrem, aż będzie konsystencji gęstej śmietany. Warto już zawsze zwykły lukier zastępować lukrem cytrynowym. Będzie ciekawiej i smaczniej! Im gęstszy lukier, tym szybciej zastyga i ciasto jest gotowe do zjedzenia.
W podobny sposób przygotowuje się również lukier pomarańczowy. Wystarczy wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć go z pudrem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jak przyrządzić lukier pomarańczowy na pączki? Należy dodać otartą skórkę pomarańczową i pokryć nią wypieki.
Zobacz także:
Gdy kupujemy w sklepie gotowe lukrowane ciasteczka i inne wypieki, są one pokryte warstwą słodyczy, która nie zostaje na dłoniach i nie klei się do pudełek. Jest to lukier królewski, zwany również "royal icing". Jeśli chcemy cieszyć się swoimi wypiekami również w podróży, warto skorzystać z przepisu na to, jak zrobić lukier królewski:
Lukier królewski-przepis:
- 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
- 150 g cukru pudru
- 6 kropli soku z cytryny
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Uwaga! Całość ubijamy mikserem, ale na najwolniejszych obrotach. W przeciwnym wypadku lukier "napuszy się" i na naszych wypiekach pozostaną nieestetyczne bąble. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić lukier na pierniki świąteczne - nie martwcie się, to ten sam przepis.
W internecie pełno jest przepisów mylących polewę czekoladową znaną z PRLu, która w głównej mierze składała się z kakao i rozpuszczonej margaryny, nazywających błędnie taką polewę lukrem czekoladowym. Tłuszcz w lukrze znajdziemy tylko w lukrze plastycznym! Jak zrobić lukier czekoladowy? To proste. Wystarczy do 3 łyżek cukru pudru dodać łyżkę kakao i wymieszać z 1,5 łyżki wody. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?