Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić lukier? Plastyczny, królewski, cytrynowy. Jak przygotować idealny lukier?

szs
Na zdjęciu lukier rabarbarowy (barwiony sokiem) na rogalikach topionych w wodzie z przepisu cioci Zeni.
Na zdjęciu lukier rabarbarowy (barwiony sokiem) na rogalikach topionych w wodzie z przepisu cioci Zeni. A.Z.
Lukrem dekoruje się ciasta, ciasteczka, pączki, pierniki i torty. Jest wszechobecny, ale co zrobić żeby nie był nudny? Jak zrobić lukier plastyczny? Jak zrobić lukier cytrynowy - słodki i jednocześnie orzeźwiający? Jak przygotować lukier królewski?

Największym wyzwaniem domowego cukiernika lub cukierniczki jest wyprodukowanie w domu lukru plastycznego. Po rozwałkowaniu, można nim przykryć cały tort, a z drobnych wycinków, uformować róże tortowe, listki lub litery. Jest to fantastyczne wyzwanie dla miłośników pieczenia. Na szczęście, przychodzimy z pomocą i tłumaczymy, jak zrobić lukier plastyczny.

Lukier plastyczny - przepis:

  • 750 - 800 g cukru pudru, przesianego
  • 100 g glukozy w płynie lub w proszku
  • 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
  • 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki margaryny do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego aromatu

Uwaga - lukier plastyczny nie uda się bez dodatku glukozy, to dzięki niej daje się dowolnie formować i ugniatać.

Żelatynę należy całkowicie rozpuścić, w dowolny stosowany przez siebie sposób, do ciepłej (ale nie doprowadzonej do wrzenia) żelatyny, dodajemy glukozę i margarynę. Do ciepłego płynu dodajemy stopniowo cukier puder, na końcu aromat lub barwniki.

Jedyna różnica w tym, jak zrobić kolorowy lukier plastyczny tkwi w barwniku spożywczym, którego rolę może też spełnić sok z wiśni, rabarbaru, agrestu. Masę wyrabiamy ręcznie. Tak przygotowaną masą, po rozwałkowaniu można obłożyć tort średnicy do 25 cm. Jeśli przepis na lukier plastyczny nie pomógł, a masa nadal się kruszy - zawsze można zakupić gotową masę do dekoracji tortów. Dostępne są również lukry plastyczne kolorowe w barwach tęczy.

Na zdjęciu lukier rabarbarowy (barwiony sokiem) na rogalikach topionych w wodzie z przepisu cioci Zeni.
Na zdjęciu lukier rabarbarowy (barwiony sokiem) na rogalikach topionych w wodzie z przepisu cioci Zeni. A.Z.

Lukier cytrynowy - jak przyrządzić

Najsmaczniejszym lukrem - słodkim a jednocześnie orzeźwiającym i pachnącym cytrusami jest lukier cytrynowy. Jak zrobić lukier cytrynowy? To banalnie proste! Wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny (odrzucając gorzkie pestki) i wymieszać go z cukrem pudrem, aż będzie konsystencji gęstej śmietany. Warto już zawsze zwykły lukier zastępować lukrem cytrynowym. Będzie ciekawiej i smaczniej! Im gęstszy lukier, tym szybciej zastyga i ciasto jest gotowe do zjedzenia.

W podobny sposób przygotowuje się również lukier pomarańczowy. Wystarczy wycisnąć sok z połówki pomarańczy i połączyć go z pudrem, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jak przyrządzić lukier pomarańczowy na pączki? Należy dodać otartą skórkę pomarańczową i pokryć nią wypieki.

Zobacz także:

Gdy kupujemy w sklepie gotowe lukrowane ciasteczka i inne wypieki, są one pokryte warstwą słodyczy, która nie zostaje na dłoniach i nie klei się do pudełek. Jest to lukier królewski, zwany również "royal icing". Jeśli chcemy cieszyć się swoimi wypiekami również w podróży, warto skorzystać z przepisu na to, jak zrobić lukier królewski:

Lukier królewski-przepis:

  • 30 g białka (ok. 1 białko z jajka M)
  • 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Uwaga! Całość ubijamy mikserem, ale na najwolniejszych obrotach. W przeciwnym wypadku lukier "napuszy się" i na naszych wypiekach pozostaną nieestetyczne bąble. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić lukier na pierniki świąteczne - nie martwcie się, to ten sam przepis.

W internecie pełno jest przepisów mylących polewę czekoladową znaną z PRLu, która w głównej mierze składała się z kakao i rozpuszczonej margaryny, nazywających błędnie taką polewę lukrem czekoladowym. Tłuszcz w lukrze znajdziemy tylko w lukrze plastycznym! Jak zrobić lukier czekoladowy? To proste. Wystarczy do 3 łyżek cukru pudru dodać łyżkę kakao i wymieszać z 1,5 łyżki wody. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska