MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kiszone buraki sprawdzą się jako pyszny i zdrowy składnik surówek oraz przekąsek. Jak je zrobić? Sprawdź przepis na kiszone buraczki

Anna Moyseowicz
Warzywa te wzmocnią odporność, tak potrzebną jesienią i zimą.
Warzywa te wzmocnią odporność, tak potrzebną jesienią i zimą. Shaiith/ Getty Images
Kiszone buraki to podstawa wielu smacznych dodatków obiadowych, ale zarazem też źródło cennych witamin i minerałów. Doskonale znają je osoby walczące z anemią, ale powinniśmy po nie sięgać również profilaktycznie, dla zachowania zdrowia i urody. Jesienią i zimą będą genialnym dodatkiem do różnych dań. Zobacz, jak kisić buraki, a także jak można je wykorzystać. Sprawdź przepis na kiszone buraczki.

Spis treści

Kiszone buraki, choć nie dorównują popularnością ogórkom czy kapuście, są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Z tych niedocenianych kiszonek również można przyrządzić pyszne surówki, idealnie pasujące do pieczonych mięs, jak karkówka, ale też do ryb i dań wegetariańskich. Zrobienie kiszonych buraków nie jest skomplikowane, choć zdarza się, że w naczyniu podczas fermentacji pojawia się pleśń. Ten proces wymaga nieco cierpliwości, a niekiedy nawet podjęcia kilku prób, lecz zdecydowanie warto. Zakwas z buraków, który powstaje w trakcie kiszenia, również jest bardzo zdrowy i będzie stanowił idealną bazę do barszczu wigilijnego.

Czytaj też: Jak zrobić pyszne buraczki na zimę do słoików? Wystarczy nieco cierpliwości i kilka składników. Zobacz przepis

Przepis na kiszone buraki

Czas przygotowania: około 30 minut + od 5 do około 20 dni kiszenia
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli gruboziarnistej,
  • 1 litr wody.

Jak zrobić kiszone buraki?

  1. Wodę z solą zagotuj i pozostaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie buraki obierz i pokrój w kawałki.
  3. Słoik oraz zakrętkę umyj i wyparz.
  4. Czosnek i chrzan obierz.
  5. Buraki ułóż w słoiku, w połowie wysokości dodając czosnek i przyprawy.
  6. Dolej przestudzonej wody, powinna ona przykrywać wszystkie składniki. Słoik zamknij.
  7. Buraczki pozostaw na kilka dni w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Następnie przenieś je do piwnicy bądź innego chłodnego pomieszczenia. Już po niecałym tygodniu buraczki, a także zakwas będą gotowe. Gdyby w międzyczasie na powierzchni buraków pojawiała się piana, należy ją zebrać wyparzoną łyżką.

Co zrobić z kiszonych buraków?

Z kiszonych buraków może powstać wiele surówek, jak z jabłkiem i majonezem albo z marchewką, gruszką i orzechami z sosem na bazie octu balsamicznego. Kiszone buraki można również starkować i doprawić solą, pieprzem, odrobiną octu jabłkowego, szczyptą cukru i oliwą. Pyszna jest także sałatka, czyli plastry buraka z serm feta, rukolą i prażonym słonecznikiem, polane sosem winegret. Kiszone buraki można też wykorzystać do barszczu.

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska