Spis treści
Kiszone buraki, choć nie dorównują popularnością ogórkom czy kapuście, są niezwykle cenne dla naszego zdrowia. Z tych niedocenianych kiszonek również można przyrządzić pyszne surówki, idealnie pasujące do pieczonych mięs, jak karkówka, ale też do ryb i dań wegetariańskich. Zrobienie kiszonych buraków nie jest skomplikowane, choć zdarza się, że w naczyniu podczas fermentacji pojawia się pleśń. Ten proces wymaga nieco cierpliwości, a niekiedy nawet podjęcia kilku prób, lecz zdecydowanie warto. Zakwas z buraków, który powstaje w trakcie kiszenia, również jest bardzo zdrowy i będzie stanowił idealną bazę do barszczu wigilijnego.
Przepis na kiszone buraki
Czas przygotowania: około 30 minut + od 5 do około 20 dni kiszenia
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 1 kilogram czerwonych buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kilkucentymetrowy kawałek korzenia chrzanu,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli gruboziarnistej,
- 1 litr wody.
Jak zrobić kiszone buraki?
- Wodę z solą zagotuj i pozostaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie buraki obierz i pokrój w kawałki.
- Słoik oraz zakrętkę umyj i wyparz.
- Czosnek i chrzan obierz.
- Buraki ułóż w słoiku, w połowie wysokości dodając czosnek i przyprawy.
- Dolej przestudzonej wody, powinna ona przykrywać wszystkie składniki. Słoik zamknij.
- Buraczki pozostaw na kilka dni w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Następnie przenieś je do piwnicy bądź innego chłodnego pomieszczenia. Już po niecałym tygodniu buraczki, a także zakwas będą gotowe. Gdyby w międzyczasie na powierzchni buraków pojawiała się piana, należy ją zebrać wyparzoną łyżką.
Co zrobić z kiszonych buraków?
Z kiszonych buraków może powstać wiele surówek, jak z jabłkiem i majonezem albo z marchewką, gruszką i orzechami z sosem na bazie octu balsamicznego. Kiszone buraki można również starkować i doprawić solą, pieprzem, odrobiną octu jabłkowego, szczyptą cukru i oliwą. Pyszna jest także sałatka, czyli plastry buraka z serm feta, rukolą i prażonym słonecznikiem, polane sosem winegret. Kiszone buraki można też wykorzystać do barszczu.