Zobacz wideo: Waloryzacja 2022
Odpowiedź na to pytanie wcale prosta nie jest. Ile gospodyń domowych, tyle sekretów. Podobnie, gdy polską panią domu zapytamy o przepis na tradycyjny makowiec, sernik czy szarlotkę.
Generalnie, klasyczny miodownik to ciasto w charakterze tortu: składa się z 10-12 warstw cienkiego ciasta z dodatkiem miodu, przekładanego kremem. Tradycyjnym dodatkiem do niego są orzechy włoskie. Wariacji miodownika jest jednak wiele, a jedna smaczniejsza od drugiej! Wszystko zależy od tego, na jaki krem się zdecydujemy (może być śmietankowy, ale i np. kajmakowy), czy nasączymy krążki ciasta (np. alkoholem), jak udekorujemy nasze dzieło.
Skąd pochodzi miodownik? Nazywany bywa zarówno "tradycyjnie polskim", jak i "tradycyjnie ukraińskim" czy "typowo rosyjskim ciastem". W Polsce specjalnie popularny w ostatnich latach jednak nie był. Teraz to się zmienia. Przebojem znów podbija nasze podniebienia sprawą gospodyń z Ukrainy. Wiele z nich od tygodni już je piecze zarobkowo. Nie tylko w Toruniu i regionie zamówień na Wielkanoc ukraińskie panie domu mają mnóstwo.
Polecamy
Można jednak spróbować wykonać ciasto samodzielnie. Oto przepis na klasyczną wersję tego ciasta od pani Natalii, przybyłą do Torunia z okolic Winnicy.
Składniki:
ciasto:
- 150g masła
- 115g miodu
- 220g cukru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 500-600g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 800g śmietany 36 proc.
- 300g śmietany 18 proc.
- około 100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby przestygło. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz ostudzony miód z masłem i z cukrem. Zagniatamy ciasto.
- Formujemy z ciasta "wałek" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia. Każdy z placków pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wycinamy koło o średnicy 20 cm.
- Krem: śmietanę 36 proc. ubijamy, a następnie dodajemy śmietanę 18 proc. i cukier puder do smaku.
- Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. Na wierzch kładziemy krążek, który odłożyliśmy (bez kremu).
- Owijamy folią ciasto i wstawiamy do lodówki - wskazane na całą noc.
- Przed podaniem na stół górę miodownika smarujemy kremem śmietanowym i dekorujemy włoskimi orzechami. Smacznego!
Uwaga! Oczywiście, przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni. Wieczorem można upiec placki, a dopiero kolejnego dnia przełożyć je kremem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?