Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miodownik hitem Wielkanocy 2022! Jak to ciasto robią Ukrainki? (Przepis)

Małgorzata Oberlan
Małgorzata Oberlan
Taki miodownik robią panie Tatiana i Anja, ukraińskie gospodynie goszczące pod dachem Magdaleny Szwechowicz-Lament w Przecznie pod Toruniem. Zamówień mają mnóstwo, aż do samej Wielkanocy.
Taki miodownik robią panie Tatiana i Anja, ukraińskie gospodynie goszczące pod dachem Magdaleny Szwechowicz-Lament w Przecznie pod Toruniem. Zamówień mają mnóstwo, aż do samej Wielkanocy. fb
To już pewne! Miodownik będzie przebojem Wielkanocy 2022 roku. To za sprawą przybyłych do nas Ukrainek, wśród których to ciasto jest bardzo popularne i którego przygotowanie doprowadziły do perfekcji. Jak go pieką?

Zobacz wideo: Waloryzacja 2022

od 16 lat

Odpowiedź na to pytanie wcale prosta nie jest. Ile gospodyń domowych, tyle sekretów. Podobnie, gdy polską panią domu zapytamy o przepis na tradycyjny makowiec, sernik czy szarlotkę.

Generalnie, klasyczny miodownik to ciasto w charakterze tortu: składa się z 10-12 warstw cienkiego ciasta z dodatkiem miodu, przekładanego kremem. Tradycyjnym dodatkiem do niego są orzechy włoskie. Wariacji miodownika jest jednak wiele, a jedna smaczniejsza od drugiej! Wszystko zależy od tego, na jaki krem się zdecydujemy (może być śmietankowy, ale i np. kajmakowy), czy nasączymy krążki ciasta (np. alkoholem), jak udekorujemy nasze dzieło.

Skąd pochodzi miodownik? Nazywany bywa zarówno "tradycyjnie polskim", jak i "tradycyjnie ukraińskim" czy "typowo rosyjskim ciastem". W Polsce specjalnie popularny w ostatnich latach jednak nie był. Teraz to się zmienia. Przebojem znów podbija nasze podniebienia sprawą gospodyń z Ukrainy. Wiele z nich od tygodni już je piecze zarobkowo. Nie tylko w Toruniu i regionie zamówień na Wielkanoc ukraińskie panie domu mają mnóstwo.

Polecamy

Można jednak spróbować wykonać ciasto samodzielnie. Oto przepis na klasyczną wersję tego ciasta od pani Natalii, przybyłą do Torunia z okolic Winnicy.

Składniki:
ciasto:

  • 150g masła
  • 115g miodu
  • 220g cukru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 500-600g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 800g śmietany 36 proc.
  • 300g śmietany 18 proc.
  • około 100g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby przestygło. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz ostudzony miód z masłem i z cukrem. Zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy z ciasta "wałek" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia. Każdy z placków pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wycinamy koło o średnicy 20 cm.
  3. Krem: śmietanę 36 proc. ubijamy, a następnie dodajemy śmietanę 18 proc. i cukier puder do smaku.
  4. Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. Na wierzch kładziemy krążek, który odłożyliśmy (bez kremu).
  5. Owijamy folią ciasto i wstawiamy do lodówki - wskazane na całą noc.
  6. Przed podaniem na stół górę miodownika smarujemy kremem śmietanowym i dekorujemy włoskimi orzechami. Smacznego!

Uwaga! Oczywiście, przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni. Wieczorem można upiec placki, a dopiero kolejnego dnia przełożyć je kremem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska