W skrócie:
Zebraliśmy dla ciebie 15 sprawdzonych przepisów na wyśmienite przysmaki z czekoladą. Są to ciasta, torty, babeczki i pyszne desery. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak przygotować takie słodkości.
Ciasta i desery z czekoladą - najlepsze przepisy
Czekolada to prawdziwy rarytas. Doczekała się nawet swojego święta. Według kalendarza świąt nietypowych Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca.
Polecamy ciasta i desery z czekoladą:
- Ciasto kostka hiszpańska z pysznym kremem z czekolady i kawy,
- Tort czekoladowy przekładany dżemem lub powidłami,
- Tort Sachera,
- Proste i szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami,
- Ciasto czekoladowe z cukinii,
- Ciasto z Nutellą,
- Brownie mocno czekoladowe,
- Brownie z masłem orzechowym,
- Ciasto milionera z czekoladą i kajmakiem,
- Fondant czekoladowy,
- Kruche babeczki z kremem czekoladowym,
- Blok czekoladowy, jak z lat dzieciństwa,
- Babeczki z kremem z białej czekolady,
- Czekoladowe muffinki.
- Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe mieszane widelcem
Czekolada w kuchni
Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych na świecie. W kulinariach od lat dodawana jest do pysznych ciast i deserów, a także wytrawnych sosów czy sałatek. Doceniamy zarówno jej pyszny smak, jak i cenne właściwości prozdrowotne.
Obecnie istnieje wiele odmian czekolady:
- czekolada gorzka, z zawartością kakao powyżej 70%,
- czekolada deserowa, zawiera od 30% do 70% miazgi kakaowej,
- czekolada mleczna, która ma od 20% do 30% kakao,
- czekolada biała, nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie tłuszcz kakaowy, mleko i cukier,
- czekolada różowa lub rubinowa, która przygotowywana jest ze sfermentowanych ziaren kakaowca rubinowego, którym zawdzięcza swój kolor.
Najbardziej ceniona ze względu na właściwości jest czekolada gorzka, która zawiera co najmniej 70% kakao.
Czytaj także: Najlepszy przepis na krem z białej czekolady. Tak pyszny, że palce lizać. Idealny krem do dekoracji tortów, ciast i babeczek
Najprostsze ciasto czekoladowe
Wypieki z czekoladą nie muszą być trudne do przygotowania. Bardzo szybko i prosto można zrobić pyszne czekoladowe ciasto mieszane jedynie łyżką:
- w jednej misce wymieszaj: 2 szklanki mąki, szklankę cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub cynamonu.
- w drugiej misce wymieszaj: 2 jajka, 1/4 szklanki oleju, 200 ml mleka. Wlej te składniki do miski ze składnikami suchymi.
- wymieszaj wszystko łyżką, nie musisz tego robić bardzo dokładnie.
- przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Ciasto będzie pysznie smakować posmarowane rozpuszczoną czekoladą. Możesz je także urozmaicić dodając orzechy, rodzynki czy owoce.
Jaki deser można zrobić z czekolady?
Z czekolady warto przygotować pyszne i szybkie desery. Bardzo popularny jest ganache czyli kremem z czekolady i słodkiej śmietanki. Można przygotować także pyszne kakaowe bajaderki, z herbatników, bakali i polewy czekoladowej. Popularne i łatwe do zrobienia są także cake popsy czyli lizaki z ciasta, udekorowane czekoladą i kolorową posypką.
Jeśli masz ochotę na domowe czekoladki, to warto wypróbować przepis na trufle z marcepanem. Ciekawym pomysłem jest także deser a'la snickers, przygotowywany z kaszy jaglanej, czekolady, daktyli i orzechów.
Sprawdź także: Gorąca czekolada dla wytrawnych smakoszy. Zobacz przepis na czekoladę do picia. Szczypta chili podkręci wrażenia
Domowa czekolada - prosty przepis
Czekolada mleczna ma wielu zwolenników. Jest słodka, delikatna i cudownie rozpływa się w ustach. Masz ochotę na domową, mleczną czekoladę? Możesz ją szybko i prosto przygotować. Potrzebujesz:
- 500 g mleka w proszku,
- 200 g masła,
- 5 łyżek kakao,
- 1 szklanki cukru.
- pół szklanki wody.
Masło, kakao, cukier i wodę wystarczy rozpuścić i wymieszać z mlekiem w proszku. Taką masę należy przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystygnięciu możesz kroić domową czekoladę na mniejsze kostki. Przepis możesz urozmaicić dodając np. migdały, rodzynki, suszoną żurawinę czy wiórki kokosowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Bezbłędne ciastka z maszynki. Upiecz je według starego sprawdzonego przepisu
- Niezawodny krem do tortów i ciast. Można się nim zajadać jak deserem
- Goście zachwycają się tym ciastem. Łączy, to co najlepsze w serniku i szarlotce
- Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Idealny przepis na Dzień Babci i Dziadka