Wege przepisy na obiad, kolację czy śniadanie to skarbnica pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania dla dzieci i dorosłych z sezonowych produktów. Wegańskie przepisy pojawiają się na wielu profilach na Instagramie, ale trudno czasami wyłapać te najciekawsze. Dlatego spieszymy z pomocą - znajdziecie tu najlepsze przepisy wege, jak dzisiaj pojawiły się w sieci.
Co jedzą weganie, a czego nie?
Wegańska dieta różni się od wegetariańskiej. W tej drugiej eliminuje się zwierzęce mięso, natomiast w wegańskiej - wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, tworząc dania pochodzące wyłącznie z produktów roślinnych. Zanim zadasz znajomym pytanie, co to znaczy, że są weganami, sprawdź:
- Czy weganie jedzą masło? Masło produkuje się z mleka, a więc produktu odzwierzęcego. Masło nie powinno więc pojawić się w diecie wegańskiej.
- Czy weganie jedzą miód? Mimo tego, że nie jest mięsem, miód pochodzi od zwierząt, które produkują go na własne potrzeby. Produkcja miodu często wiąże się z okrucieństwem wobec pszczół, np. z podcinaniem skrzydeł królowej, by nie opuściła ula.
- Czy weganie jedzą makaron? Tak, ale zależy, który. Większość makaronów jest wegańska, składa się tylko z mąki, jednak jest grupa makaronów, do których wytwarzania używa się jajek. To ten typ makaronów, które podaje się do rosołu. Można jednak znaleźć ich wegańskie zamienniki.
- Czy weganie jedzą ser? Kostka żółtego tłuszczu nie powstaje z wody, ale z mleka. A mleko jest produktem odzwierzęcym, a więc nie mieści się w diecie wegańskiej.
Proste wege przepisy
Gotuj smacznie i zdrowo!
Witajcie 😁 dziś coś takiego, wegetariańskiego ☺️ spróbowałem, i smak mnie zaskoczył 🥹 sposób na tofu, by smakowało 😉 przepis pokazał mi @andrzejmilenko w oryginale wrzucamy na głęboki tłuszcz, a dziś ciut odchudzone
⭐️TOFU W NORI
—————————-
-Tofu 180g (wędzone fajnie wychodzi)
-Listki Nori 2 arkusze
-Jajko 1 sztuka
-Bułka tarta ok 20g-Dodatkowo roszponka i warzywa
Tofu kroimy po długości w paski (u mnie 4)
Arkusze nori tniemy na pół (by pasowało na szerokość kawałka Tofu) pojedynczo kładziemy na deskę, lekko zwilżamy wodą i szybko zawijamy (nori robi się delikatne i potem ciężej)
Roztrzepujemy jajko i szykujemy bułkę tartą (ja miałem większy pojemnik, zwarzyłem przed i po) maczamy w jajku i następnie w bułce.
Ja upiekłem w frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) ułożyłem, popsikałem olejem w sprayu (czas 10-12 minut 180 stopni)
Można to usmażyć na patelni na małej ilości oleju (potem w ręcznik papierowy bo wchłonęło nadmiar tłuszczu) lub do frytkownicy. Kwestia podania wedle uznania 😇Kcal 422. Bez sałatki
Białko 35g
Tłuszcze 20g
Węglowodany 22g#tofu #nori #wege #wegetariańskie #vegan #weganskieprzepisy #wegetariańskie #wegetarianizm #bezmiesa #wegeprzepisy #prosteprzepisy #zdrowakuchnia #fitprzepisy #przepis #jemzdrowo #zdrowojem #odchudzanie #kalorie #zdrowienatalerzu #zdroweodzywianie #pysznosci #czystamicha #wiemcojem #policzonemakro #zdrowoismacznie #zdrowadieta #dietabezdiety
Hejka! Dziś temat grzybków - lubicie? Jakie są Wasze ulubione? 💞
Ja uwielbiam zajadać je po azjatycku i wtedy najczęściej wlatują najłatwiej dostępne boczniaki 💚.
Zapraszam po przepis na ten pyszny obiad dla 2 osób:
- 250 g boczniaków
- łyżka oliwy
- 200 g ryżu do sushi
Do posypania: sezam, szczypiorekZalewa do boczniaków:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
Zalewa do ryżu:
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- Boczniaki umyj i pokrój w paski. Przesmaż na oliwie do zarumienienia. Następnie zalej zalewą przygotowaną z wymienionych wymieszanych składników. Przesmaż jeszcze chwilę wszystko razem.
- Ryż dobrze przepłukaj, aż woda przestanie być mętna. Odstaw na 15 minut zalany w garnku czystą wodą w proporcji 1:1,5. Po tym czasie ugotuj do miękkości przez ok. 15-20 minut, wyłącz gaz i trzymaj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Gotowy ryż zmieszaj z wymieszanymi składnikami na zalewę do ryżu.
- Na talerzu ułóż porcję ryżu, dodaj na wierzch boczniaki i posyp sezamem i szczypiorkiem.
Oprócz wykorzystywania grzybów w kuchni, możecie także korzystać na co dzień z drogocennych ekstraktów z grzybów w proszku 💞. Należą do nich między innymi Kordyceps i Hericium Soplówka od @yango_pl 🌱
Współpraca reklamowa z @yango_pl
#boczniaki #grzyby #mushroom #mushrooms #kuchniaazjatycka #azjatyckiejedzenie #azjatyckakuchnia #asianfood #ryż #ricebowl #obiad #pomysłnaobiad #conaobiad #grzyby🍄 #szybkiobiad #przepis #przepisy #przepiskulinarny #bestofvegan #weganskieprzepisy #weganskie #wege
A co powiecie naaa
WEGAŃSKI MAJONEZ Z MIĘTĄ 🌱Ale zacznijmy od...
Świetnie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ale również do sałatek! Ma neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w słonych daniach oraz słodkościach. Wiecie o kim mowa?
TAK! O oleju rzepakowym, którego ogromną zaletą jest uniwersalność! Jest bogatym źródłem witaminy K i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, o których szczególnie warto pamiętać w diecie roślinnej 🌱Przemyćcie go do swojej diety np. w majonezie!
MAJONEZ:
150 ml wody po ciecierzycy
1,5 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Łyżeczka musztardy
2 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżeczki soku z cytryny
Garść świeżej mięty
Pół łyżeczki czarnej soliMięte posiekaj i przełóż do miseczki. Do blendera wlej wodę po ciecierzycy, dodaj płatki drożdżowe, musztardę, sok z cytryny, sól i miksuj na wysokich obrotach ok. 2 minuty. Gdy pojawi się kremowa, spieniona masa, delikatnie zacznij wlewać olej i ponownie zblenduj. Po minucie majonez jest gotowy. Dodaj mięte, wymieszaj i najlepiej wstaw do lodówki. Przechowuj do maksymalnie 3 dni.
Materiał powstał we współpracy z @jedzznami
#FunduszePromocji
#olejrzepakowy
#dieta #kuchnia #przepis #gotowanie #zdrowie #majonez #mięta #vege #wege #wegańskakuchnia #vegańskakuchnia
Dzisiaj mam dla Was przepyszne śniadanie z kaszą kukurydzianą i arbuzem! Próbowaliście kiedyś? 😏
Składniki:
- Kasza kukurydziana 50g
- Arbuz 100g
- Jogurt grecki 50g
- Miód 5g
- Płatki migdałów 10g
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy miód i mieszamy żeby była troszkę słodsza
- Arbuza kroimy w kostkę
- W szklance układamy: kaszę, arbuza, jogurt, płatki migdałów
Gotowe!Kaloryka:
- 337 kcal
- 9g białko
- 49g węglowodany
- 11g tłuszcze
zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa
Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎
Składniki:
- Mielone z indyka 150g
- Marchew 100g
- Mąka pełnoziarnista 50g
- Jajko 60g
- Mozzarella light 50g
- Brokuły 100g
- Sól, pieprz, curry
Wykonanie:
- Marchew ścieramy na tarce
- Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
- Masę dzielimy na 4 równe porcje
- Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
- Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
- Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
- Podajemy z brokułami
Gotowe!Kaloryczność:
- 576 kcal
- 53g białko
- 50g węglowodany
- 18g tłuszcze
#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja
Marta
Lody kawowe z nerkowców i daktyli to idealne połączenie kremowej tekstury i intensywnego smaku kawy, które bez wątpienia przyniesie ochłodę w letnie dni. 🌞🍦☕Składniki:
200 g nerkowców
100 g daktyli
600 ml napoju sojowego
100 g syropu klonowego
20 g kakao
2 filiżanki mocnego espresso ok. 70 mlSposób wykonania znajdziesz w komentarzu pod tym postem.
#wszystkiegoslodkiego #lody #przepis #pierwszydzienlata #lato #kawa #kakao #nerkowce #wege #vegan
📣📣📣UWAGA! KONKURS! 🥳
Weź udział w konkursie "WEGE BURGER CHALLENGE" i pokaż nam najciekawszy sposób na wykorzystanie naszych mieszanek do wege burgerów Soligrano! Stwórz oryginalny przepis na burgera lub wymyśl coś zupełnie nowego z naszych mieszanek. 🍔
👉Opublikuj zdjęcie swojej potrawy na swoim profilu na Instagramie lub Facebooku lub na Instagram Story, oznacz @Soligrano i użyj hashtagu #WEGEBURGER.
❤❤Najlepsze pomysły nagrodzimy fantastycznymi zestawami produktów Soligrano!
Konkurs trwa od 20 czerwca do 21 lipca, więc nie zwlekaj! Pokaż nam, że jesteś mistrzem kreatywności w kuchni! 😍#soligrano #konkurs #wege #wegeburger #burger #wegeburger
No i mamy to! Dziś startuje astronomiczne LATO💛💛💛 Pierwszym warzywem, które przychodzi nam na myśl tego dnia jest BÓB!🌿 Uwielbiamy! W każdej ilości i postaci! A wy? Z czym kojarzycie lato? Poniżej jedno z ulubieńszych dań z tym wspaniałym jegomościem 😎 Gnocchi z ricotty z bobem, masłem, miętą, cytryną i parmezanem🌿🌿🌿 Palce lizać! Przepis w BIO, do dzieła!😎 Miejcie się wspaniale! Ściskamy, wasze Hofy #eintopf #szczecin #bob #lato #pierwszydzienlata #summer #summerdays #summetime #favabeans #lemon #mint #parmesan #ricotta #gnocchi #vegetarian #vege #hofy #sunnyday
Pyszne śniadanie na słodko! 😋
Składniki:
- Orzechy włoskie 20g
- Płatki owsiane 20g
- Jogurt wysokobiałkowy 150g
- Maliny 100g
- Borówka 50g
Wykonanie:
- Płatki i orzechy blendujemy razem i przesypujemy do szklanki
- Kolejna warstwa to jogurt wysokobiałkowy
- Maliny blendujemy i wlewamy do szklanki jako kolejną warstwę
- Na górze układamy borówki
Gotowe!Kaloryka:
- 374 kcal
- 18g białko
- 38g węglowodany
- 17g tłuszcze
zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#arbuz #kaszajaglana #jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa
Pyszne kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami! Koniecznie musicie wypróbować 😎
Składniki:
- Mielone z indyka 150g
- Jajko 60g
- Kasz kuskus 60g
- Suszone pomidory 50g
- Mozzarella light 50g
- Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
- Kasze gotujemy
- Mieszamy kaszę, mięso, jajko i przyprawy na jednolita masę
- Masę dzielimy na 4 równe porcje
- Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
- Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
- Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
Gotowe!Kaloryczność:
- 576 kcal
- 53g białko
- 50g węglowodany
- 18g tłuszcze
#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja
ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?