MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prowadzi wege-bistro „Chwast Prast” i zaraża wiedzą o zdrowotnych właściwościach roślin

Katarzyna Kucharczyk
Katarzyna Kucharczyk
Prowadzi wege-bistro „Chwast Prast” i zaraża wiedzą o zdrowotnych właściwościach roślin. Filip Malinowski, właściciel wegetariańskiego bistro Chwast Prast i prezes Fundacji Zdrowego Życia.
Prowadzi wege-bistro „Chwast Prast” i zaraża wiedzą o zdrowotnych właściwościach roślin. Filip Malinowski, właściciel wegetariańskiego bistro Chwast Prast i prezes Fundacji Zdrowego Życia. Grzegorz Olkowski
Uzdrawiająca moc roślin to nie wiara, to czysta nauka. A im świeższe jedzenie, tym lepiej wpływa na nasz organizm – mówi w rozmowie z „Nowościami” Filip Malinowski, właściciel wegetariańskiego bistro Chwast Prast i prezes Fundacji Zdrowego Życia.

Warsztaty wśród dzikich roślin

W najbliższą niedzielę, 7 kwietnia w Olenderskim Parku Krajobrazowym obędą się pierwsze w tym roku wiosenne warsztaty kulinarne. Nie będzie to jednak coś, co powszechnie znamy. Poprowadzi je Filip Malinowski, prezes Fundacji Zdrowego Życia, organizator licznych warsztatów kulinarnych poświęconych dzikim roślinom jadalnym i właściciel znanej toruńskiej restauracji Chawst Prast.

– Najbliższe warsztaty kulinarne są jednymi z serii cyklicznych wydarzeń. Tym razem zabiorę uczestników do Olenderskiego Parku Krajobrazowego, ale nie będziemy tylko gotować. Najpierw wybierzemy się na spacer, by poznać jadalne rośliny, nauczyć się je rozpoznawać i dowiedzieć się, w jaki sposób się je przygotowuje – opowiada Filip Malinowski.

Wiosna to idealny czas, aby wyruszyć na spacer w poszukiwaniu młodych roślin. Uczestnicy warsztatów zbiorą m.in.: pokrzywy, korzenie wiesiołka czy podagrycznik, które w późniejszym czasie staną się składnikami potraw przygotowywanych w drugiej części warsztatów.

– Daniem głównym będą pyzy z pokrzywami. Zrobimy także zupę z kiszonego barszczu, a na deser racuchy. A wszystko to w zabytkowej Chacie Menonickiej, gdzie znajduje się piec opalany drewnem – opowiada Filip Malinowski. – Najważniejsze jest jednak to, by uczestnicy nie tylko ugotowali swoje potrawy, ale przede wszystkim poznali ich właściwości.

Jak podkreśla Malinowski, im świeższe jedzenie, tym lepsze dla naszego organizmu – niezależnie od tego, czy będzie przygotowane wyłącznie z roślin, czy także z mięsa. Uprzemysłowienie żywności sprawiło, że poniekąd stracono dostęp do świeżych produktów. Wiele z nich jest specjalnie konserwowanych, by były zdatne do użytku przez długi czas.

– Już w starożytności wierzono, że “jeśli lekarstwem jest jedzenie, to zawsze będziesz zdrów”. I ja też tak podchodzę do tego, co przygotowuję z uczestnikami warsztatów czy dla klientów.

Aby szerzyć wiedzę o prozdrowotnych właściwościach jedzenia oraz zdrowego stylu życia w harmonii z otoczeniem, stworzono Fundację Zdrowego Życia. Uzupełnieniem działań okołokulinarnych są zajęcia ruchowe, pozwalające poznać, zrozumieć i nauczyć się współgrać z własnym ciałem oraz warsztaty rzeźby w glinie, które są ukojeniem dla nadpobudliwych, będąc jednocześnie żywą lekcją historii. Oferta edukacyjna członkowie organizacji kierują do różnych grup społecznych.

Polecamy

Świeżość przez cały rok

– Do większości roślin mamy dostęp przez cały rok. Porastają łąki, trawniki przyrzeczne koryta czy nawet lasy. W lasach zimą można znaleźć naprawdę znakomite grzyby, rzadko kiedy trujące. Zimą głównie pozyskuje się korzenie i bulwy, a wiosną zbiera się młode liście bogate w wiele prozdrowotnych właściwości – opowiada Malinowski.

Nie od dziś wiadomo, że im mniej przetworzone jest jedzenie, tym lepiej wpływa na nasz organizm. Filip Malinowski od lat trzyma się tego założenia i przekazuje je nie tylko uczestnikom warsztatów, lecz także tym, którzy odwiedzają jego bistro.

– Wiele z dzikich roślin nie potrzebuje specjalnej obróbki. Liście należy przelać wrzątkiem, by pozbyć się niechcianych gości. A potem wystarczy zastosować się do przepisu i przygotować danie – opowiada.

Zanim jednak rośliny zacznie się zbierać, należy je dobrze poznać. Wśród wielu gatunków występują i te trujące. Nierzadko różnią się szczegółami od tych, które trujące nie są. Można skorzystać z literatury, która dostępna jest coraz szerzej. W końcu w dzisiejszym świecie bardzo często stawia się na ekologiczne i zdrowe podejście.

– Jeśli chce się bliżej poznać, które rośliny doskonale wspierają organizm, warto rozpocząć od warsztatów pod okiem kogoś, kto zna je dobrze. Uniknie się wówczas potencjalnego zagrożenia, że roślina może być trująca. Wystarczy pominąć jeden szczegół, czegoś nie zauważyć – opowiada Filip Malinowski. – Zapraszam po dawkę wiedzy i na kulinarną przygodę już w najbliższą niedzielę.

Wiosenne warsztaty kulinarne w Olenderskim Parku Krajobrazowym rozpoczną się o godz. 10.30 i potrwają ok. trzech godzin. Koszt udziału to 150 złotych (120 złotych dla kolejnego członka rodziny). Bilety można zakupić na stronie internetowej www.bilety24.pl.

Poznaj ciekawe grupy lokalne na Facebooku:

od 7 lat
Wideo

Znaleziono ślady ptasiej grypy w Teksasie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska