Spis treści
Wielkanocne śniadanie to dla wielu Polaków jeden z najważniejszych posiłków w roku. Piękna zastawa, zdobienia stołu, pyszne dania, a przy stole rodzina w komplecie – to obraz idealnych świąt. Dla wielu Wielkanoc to po prostu okazja do cieszenia się wspólnie spędzonym czasem. Nic więc dziwnego, że chcemy, by wszystko gościom smakowało, a nawet najdrobniejsze szczegóły wyglądały tak, jak należy.
Oprócz sycących dań na ciepło, warto, by na wielkanocnym stole zagościły mniejsze przekąski. Z pewnością z chęcią skorzystają z nich również dzieci. Jedną z takich propozycji są roladki z szynki z chrzanem. Najlepiej, by plasterki były duże i cienkie, wówczas będzie w nie łatwiej owinąć nadzienie.
Roladki z szynki z chrzanem – przepis
Czas przygotowania: 20 minut,
Liczba porcji: 5,
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 10 cienkich plastrów szynki,
- 3 jajka,
- łyżka majonezu,
- łyżka startego chrzanu,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem?
- Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie umyj i drobno pokrój szczypiorek.
- Obierz jajka i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki.
- Jajka dopraw, dodaj majonez, chrzan i przyprawy. Wymieszaj.
- Nakładaj farsz na środek plastra i zawijaj. W roladki powbijaj wykałaczki albo owiń je szczypiorkiem.
Czym można nadziewać roladki z szynki?
Do tego dania można dobrać według upodobań wiele ciekawych dodatków. Nadzienie można połączyć z drobno posiekanym ogórkiem kiszonym, posiekaną papryką, starkowanym żółtym serem lub odrobiną chilli. Warto do niego dodać łyżeczkę musztardy, która podkreśli smak. Aby danie ładnie się prezentowało, można położyć je na liściach sałaty, szpinaku lub rukoli, a na wykałaczki, które spinają roladki, powbijać pomidorki koktajlowe.
W szynkę można zawinąć różnego rodzaju nadzienia. Inną, równie ciekawą, propozycją świąteczną będzie serek śmietankowy ze sporą ilością chrzanu.
Sprawdzi się także pasta z twarogu, śmietany, rzodkiewki, szczypiorku, a wyjątkowości nadadzą jej prażone ziarenka słonecznika.
Jaka szynka najlepiej się sprawdzi?
Ważne, by plasterki szynki były cienkie i najlepiej również duże. Ułatwi to przygotowanie, a ponadto danie będzie się ładniej prezentować. Do roladek sprawdzi się szynka konserwowa, a także zwykła. Można wykorzystać również inną wędlinę, na przykład schab.
Roladki z szynki z chrzanem można przyrządzić także w galarecie. Po zawinięciu wybranego nadzienia w szynkę całość należy ułożyć na głębokim półmisku. W międzyczasie zagotować szklankę wcześniej przygotowanego rosołu, wyłączyć ogień i wsypać dwie łyżeczki żelatyny. Gdy rosół nieco przestygnie, wlać go do półmiska. Na plasterki szynki można ułożyć plasterki ugotowanej marchewki lub nasypać nieco groszku konserwowego i zostawić do stężenia.