Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Toruń. Dieta bezglutenowa - gdzie kupić chleb?

Mirosława Kruczkiewicz
Chleb bezglutenowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością
Chleb bezglutenowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością Adam Zakrzewski
Osoby będące na diecie bezglutenowej muszą jeść specjalny chleb. Podajemy, gdzie w Toruniu można go kupić

- Jestem na diecie bezglutenowej, nie mogę jeść zwykłego pieczywa. Specjalny chleb przysyła mi dwa razy w tygodniu siostra z Poznania. Chciałabym zaopatrywać się na miejscu, w Toruniu - mówi Czytelniczka. - Czy jest u nas piekarnia, która taki chleb piecze?

- Nie mamy rejestru firm sprzedających pieczywo bezglutenowe - słyszymy w Wydziale Zdrowia i Polityki Społecznej Urzędu Miasta Torunia. - W podobnej sytuacji co osoby chore na celiakię są zresztą cukrzycy, którzy też muszą sami znaleźć sprzedawców przeznaczonych dla nich produktów.

Chleba bezglutenowego nie ma w ofercie

Pozostaje zatem szukać. Toruńscy piekarze rzeczywiście chleba bezglutenowego nie mają w ofercie.

- Nie pieczemy - takie odpowiedzi uzyskaliśmy w toruńskich piekarniach „Bartkowscy”, „Rumińscy” i „Społem”.

A sieciowe sklepy spożywcze?

- Kiedyś sprzedawaliśmy chleb bezglutenowy, niestety, ostatnio go u nas nie ma - słyszymy w „POLOmarkecie” przy Kraszewskiego.

Chorzy na celiakię znajdą za to pieczywo dla siebie w „Piotrze i Pawle”.
- Mamy je w ciągłej sprzedaży, to wyrób sprowadzany z zagranicy - mówi Izabela Rudalska ze sklepu tej firmy przy ul. Legionów.

Czytaj też:
Gdzie w Toruniu serwują dania bezglutenowe?

Bezglutenowego pieczywa można też szukać w punktach z tzw. zdrową żywnością. Oferuje je w Toruniu na przykład „EkoZdrowie” na Skarpie. Właścicielka Irena Kopycińska zapewnia, że jest ono stale w sprzedaży, sprowadza je z Krakowa.

Dieta bezglutenowa nie jest tania

Jak się okazuje, mamy w Toruniu też firmę, która w produkcji żywności bezglutenowej się specjalizuje. To restauracja i sklep „Celia Cooking” na Rubinkowie, założone przez Annę Szydłowską, mamę syna nietolerującego glutenu. „Celia Cooking” może się poszczycić międzynarodowym certyfikatem na produkcję żywności bezglutenowej. Bezglutenowe pieczywo jest tu jednym z wielu tego typu produktów.

- Nie zawsze jest to chleb przez nas wypiekany. Ale jeśli go nie ma, to oferujemy pieczywo innych firm, polskich i włoskich. Są w Polsce trzy firmy produkujące taki chleb. Włosi mają dużo dłuższe doświadczenie z pieczeniem chleba bezglutenowego, używają tapioki, kukurydzy, ryżu - mówi Anna Szydłowska.

Jak dodaje, upiec dobry bezglutenowy chleb nie jest łatwo. Jest inny od „zwykłego”, wysycha po rozpakowaniu, rozpada się. Trzeba umieć go przechowywać. Albo po prostu wybrać taki smak, jaki nam odpowiada i ewentualnie rekompensuje rozczarowanie specyfiką tego pieczywa.

Dieta bezglutenowa nie jest tania. Bochenek takiego chleba kosztuje od 7 do nawet 16 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowosci.com.pl Nowości Gazeta Toruńska